Voedselbank Roosendaal helpt 160 gezinnen in nood: ‘Een vrouw zei dat we haar leven hadden gered’

27 november 2014 om 13:07
nl
De voedselbank in Roosendaal, ook wel bekend als ‘Stichting Goed Ontmoet’, is de afgelopen jaren een onmisbare factor in de Roosendaalse gemeenschap geworden. Meer dan honderdzestig gezinnen in Roosendaal kunnen niet in hun eigen levensbehoeften voorzien en zijn dus afhankelijk van de voedselbank.
Geschreven door

“De overheid laat het steeds meer afweten, dus moeten wij burgers maar de mouwen opstropen”, licht voorzitter Wim van Overveld (65) toe.
'Kinderen niets kunnen bieden'Met de actie 'Samen voor de Voedselbank' gaat Omroep Brabant de voedselbanken ondersteunen. Omroep Brabant doet dit samen met andere regionale omroepen en roept Brabanders op om producten af te geven waar meer dan 8000 Brabanders mee geholpen kunnen worden. “En dat is absoluut nodig. Er zijn teveel gemeenten die gezinnen aan hun lot overlaten”, erkent Van Overveld.
Bekijk ook: Foto's van het bezoek aan de Voedselbank in Roosendaal
Volgens Van Overveld is het geen toeval dat de acties van regionale omroepen, verenigingen en scholen juist in de decembermaand georganiseerd worden. “Duizenden mensen zijn in die maand in een feeststemming en bereid om anderen te helpen. Niet iedereen heeft de middelen om er een leuk sinterklaasfeest of gezellige kerst van te maken. Er zijn nogal wat ouders die hun kinderen helemaal niets kunnen bieden”, legt de voorzitter uit.
'Ze was radeloos'De voedselbank komt steeds meer onder de aandacht bij de burgers, merkt Van Overveld op. “Het besef dat niet iedereen het goed heeft in Brabant, lijkt te groeien. Dat is een goede ontwikkeling”, spreekt hij tevreden. “We helpen iedereen waar nodig. Het liefst zien we onze cliënten na verloop van tijd niet meer terug. Want dat betekent dat ze hun leven weer op de rit hebben.”
De 160 gezinnen in Roosendaal die onder de armoedegrens leven, hebben ieder hun eigen verhaal. De één nog schrijnender dan de ander, vertelt Van Overveld. “We hadden niet lang geleden een moeder die in een paar weken haar man verloor én werd ontslagen op haar werk. Haar echtgenoot ging er met een andere vrouw vandoor en haar werkgever liet haar weten dat zij het slachtoffer was van de bezuinigingsmaatregelen. Dan sta je te kijken met twee jonge kinderen en een behoorlijke hypotheek. Radeloos, was ze.”
'Jullie hielden mij in leven'De vrouw meldde zich bij de Voedselbank in Roosendaal, omdat ze haar kinderen niet meer kon voeden. De medewerkers vingen haar met open armen op. Stap voor stap ging het beter. “Ze zei op een gegeven moment: jullie hebben mij letterlijk en figuurlijk in leven gehouden. Dat is voor alle vrijwilligers die iedere dag keihard werken natuurlijk het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”
Omroep Brabant vraagt jou om iets aan de Voedselbank te geven wat staat op een lijst van tien lang houdbare producten. Geen geld, geen cadeautjes, maar pasta, houdbare groente en nog acht andere producten die op verschillende plekken zijn af te geven. Alle tien producten (hier in printbaar lijstje [pdf]) zijn samen voor nog geen €10,- te koop in de supermarkt.
Lees hoe jij mee kan doen aan de actie Samen voor de Voedselbank op omroepbrabant.nl/voedselbank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.