Video

Voetbaldames Oranje kwalificeren zich voor WK na winst op Italië

27 november 2014 om 23:18
nl
De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich donderdagavond voor het eerst in haar historie geplaatst voor een WK voetbal. Oranje versloeg in de beslissende wedstrijd Italië met 1-2 en plaats zich voor de wereldkampioenschappen volgend jaar in Canada.
Geschreven door

Vivianne Miedema leidde haar ploeg in Verona met twee doelpunten langs Italië. De vrouwen van bondscoach Roger Reijners hadden weinig moeite met de Italiaanse vrouwen. Miedema schoot op aangeven van Daniëlle van de Donk uit Valkenswaard al na acht minuten raak: 1-0.
Winst genoeg voor plaatsingVlak voor rust verdubbelde Miedema de marge. Dit keer was Lieke Martens met een fraaie steekpass de aangeefster. Stephanie van der Gragt tekende vlak na rust onbedoeld voor de 1-2. Ze schoot een voorzet achter haar eigen doelvrouw Loes Geurts.
Oranje speelde de thuiswedstrijd tegen Italië zaterdag met 1-1 gelijk waardoor de winst Oranje naar het WK bracht. Daniëlle van de Donk uit Valkenswaard, speelster van PSV/FC Eindhoven, maakte toen de enige Nederlandse treffer.
Beenbreuk in aprilKika van Es uit Boxmeer moest dat duel vanaf de tribune bekijken. De voetbalster brak op 5 april van dit jaar haar kuit- en scheenbeen tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland en staat sindsdien buitenspel. Van Es: "Als ze vanavond net zo spelen als afgelopen zaterdag in de tweede helft, komt het goed en gaan ze naar het WK."
Het halen van het wereldkampioenschap zal een enorme impuls geven aan het vrouwenvoetbal in Nederland. Die mening heeft Van Es en wordt ook gedeeld door sportmarketeer Bob van Oosterhout uit Eindhoven.
'NOS gaat er ongetwijfeld op inspelen'"Nu Oranje op het WK gaat spelen zal de NOS daar ongetwijfeld op inspelen", zegt hij. "Dan komt er volop media-aandacht en dat is goed. Zowel voor de aanwas van jonge speelsters bij de clubs als op commercieel gebied."
Toch moet er volgens Van Oosterhout één ding veranderen: "We moeten stoppen met de vergelijking tussen mannen- en damesvoetbal. Bij andere sporten wordt ook niet altijd de vergelijking gemaakt. Als we het als een aparte tak van sport gaan zien, zou dat ook positief werken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.