Video

Tweede Kamer stemt tegen de Ruit rond Eindhoven, geld wordt besteed aan A58 en A67

27 november 2014 om 21:05 • Aangepast 24 april 2020 om 20:30
nl
De Tweede Kamer heeft donderdagavond tegen de Ruit rond Eindhoven gestemd. Een meerderheid van 82 Kamerleden stemde tegen een bijdrage voor de aanleg van de rondweg. Zestig leden stemden voor. De 260 miljoen euro die gereserveerd stond voor het project gaan nu naar de versnelde verbreding van de snelwegen A67 en A58.
Geschreven door

De motie haalde dankzij steun van D66, SP, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, 50PLUS en Norbert Klein een nipte meerderheid.
PVV stemt ook tegenOok de PVV stemde tegen de Ruit. Dat is opmerkelijk omdat de collega's in de Provinciale Staten altijd fervent voorstanders van de rondweg zijn geweest.
De stemming liep donderdag nog wat vertraging op. Onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet vroeg aan het begin van de vergadering om een hoofdelijke stemming.
Niet iedereen aanwezigVan Vliet wilde dat ieder Kamerlid afzonderlijk zijn stem zou uitbrengen, want hij vond het belangrijk dat dat gebeurde 'voor een rondweg rond de vijfde stad van het land'.
PvdA-Kamerlid Duco Hoogland liet daarop weten de motie aan te houden, omdat niet iedereen aanwezig was. Een halfuurtje later werd alsnog gestemd.
Provincie teleurgesteldGedeputeerde Mobiliteit Ruud van Heugten reageert teleurgesteld over het standpunt van de Tweede Kamer: “Met deze motie lijkt het pakket van maatregelen dat we na langdurig onderzoek hebben samengesteld te worden opgeknipt en gefaseerd. Bovendien wil de Tweede Kamer opnieuw aanvullend onderzoek."
"Dat vertraagt het zorgvuldige proces dat we hebben doorlopen. Ook draagt het niet bij aan een robuuste oplossing waar de regio behoefte aan heeft. Als provincie vinden we nog steeds dat dit plan voor de Verkeersruit de beste oplossing is om onze belangrijke Brainportregio in de toekomst bereikbaar te houden. We gaan ons nu eerst beraden op de consequenties van deze motie.”  
Brabantse Milieufederatie is blijDe Brabantse Milieufederatie, het Platform Noordoostcorridor en Brabants Landschap, zijn heel blij met dit besluit van de Tweede Kamer. "Hierdoor wordt grootschalige aantasting van natuur en landschap langs het Wilhelminakanaal en in het bijzonder van het Dommeldal voorkomen."
"Bovendien ontstaat ruimte voor de regio om in goed overleg met alle betrokken partijen slimme en duurzame oplossingen te ontwikkelen om de bereikbaarheid en leefbaarheid te verbeteren."
Aanleg was al onzekerMaandag was de aanleg van de Ruit al vrij onzeker, toen een meerderheid van de Tweede Kamer liet doorschemeren tegen de aanleg van de weg te zijn.
De totale kosten van de aanleg zijn 885 miljoen euro en dat kan de provincie Brabant niet alleen betalen. De gemeenten Eindhoven, Helmond, Laarbeek en Nuenen waren eerder al negatief over de aanleg van de weg.
Weg door achtertuinRia van Berlo uit Lieshout zat donderdagavond gekluisterd aan de buis om de stemming op Politiek24 te volgen. De weg zou bijna in haar achtertuin komen te liggen. Ze is fel tegen de Ruit.
''Ik had de wijn al klaargezet maar nu kan de fles ook echt open. Proost!'', roept Van Berlo. Ze weet dat het plan nog niet volledig van tafel is. ''De provincie kan het plan er nog steeds doordrukken, maar dit is al een grote stap.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.