België baalt van kosten Nederlandse studenten: 'kost Vlaanderen 134 miljoen' - Omroep Brabant

België baalt van kosten Nederlandse studenten: 'kost Vlaanderen 134 miljoen'

28 november 2014 om 09:22
Foto: Archief
Foto: Archief
Steeds meer Nederlanders gaan naar België voor onderwijs en dat kost het land veel geld. Dat stelt Vlaams parlementslid Koen Daniëls van Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) vrijdag in de Belgische krant De Standaard. Bijna 20.000 Nederlanders die niet in België wonen, volgen onderwijs in Vlaanderen en een groot gedeelte van hen komt uit Brabant.
Geschreven door

Dat kost volgens Daniëls 134 miljoen euro. “Daar moet over gepraat kunnen worden”, vindt de politicus.
Stijging kostenHet aantal Nederlanders dat de grens over gaat om er naar de basisschool, de middelbare school, de universiteit of een andere opleiding te volgen, neemt al jaren toe. In het hoger onderwijs bijvoorbeeld steeg het aantal in tien jaar van ruim 2000 naar 6100 in studiejaar 2012-2013.
De N-VA heeft bij de berekening van de kosten, rekening gehouden met de 3000 Belgen die de grens oversteken om in Nederland te leren. “Die zijn ervan afgetrokken”, zei Daniëls..
WisselwerkingDaniëls ontkent dat de N-VA van plan is een rekening naar Nederland te sturen. "Wij vinden de wisselwerking met Nederland een meerwaarde", zei hij. Maar Nederland bezuinigt ondertussen op de Open Universiteit, op de Nederlandse Taalunie en op Nederlandse scholen in het buitenland waar ook veel Vlamingen naar toe gaan. Daar moet over gepraat kunnen worden, aldus Daniëls.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...