Philharmonie Zuidnederland wil meer waardering voor haar werk: 'Geen vanzelfsprekendheid meer'

28 november 2014 om 13:04
nl
Tien symfonieorkesten, waaronder Philharmonie Zuidnederland, hebben vrijdag gezamenlijk hun toekomstvisie naar buiten gebracht, als 'ouverture' op het volgende cultuurplan (2017-2020) waarin de overheidssubsidies worden verdeeld. Het is de eerste keer dat de orkesten eensgezind van zich laten horen.
Geschreven door

De symfonieorkesten in Nederland, waaronder Philharmonie Zuidnederland, verlangen van politici en beleidsmakers meer waardering voor hun werk. Ze vragen ondersteuning bij het uitdragen van de 'hoge kwaliteit' van de orkesten en het aanbieden van muziekonderwijs voor kinderen op scholen. Het document wordt vrijdag gepresenteerd tijdens de Buma Classical Convention in Tivoli Vredenburg in Utrecht.
BetekenisOok willen ze niet alleen worden beoordeeld op bezoekers en opbrengsten per stoel, maar ook om de 'maatschappelijke betekenis van orkesten, de impact op hun omgeving en het bereik van nieuw publiek'.
De orkesten zijn nu 'muziekproducenten van hoog niveau en dynamo's in het aanjagen en realiseren van talloze muziekactiviteiten', zeggen ze. "Dat is echter geen vanzelfsprekendheid meer.Door de bezuinigingen de afgelopen jaren is er twijfel gezaaid over de positie van kunst en cultuur op de overheidsbegroting."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.