Helmond Sport verpest trainersdebuut Ruud van Nistelrooij bij Jong PSV

28 november 2014 om 23:00 • Aangepast 21 november 2020 om 21:20
De ogen tijdens de Jupiler Leaguewedstrijd Helmond Sport-Jong PSV waren vrijdagavond gericht op één man: Ruud van Nistelrooij. De Geffenaar had voor het eerst de leiding over Jong PSV. Dit is een van de onderdelen van de trainerscursus Coach Betaald Voetbal die hij volgt. HIj begon zijn trainersloopbaan met een nederlaag. Helmond Sport was met 2-1 te sterk.

Voor aanvang oogde de 38-jarige oud-spits van PSV, Manchester United en Real Madrid ontspannen. Lachend liep hij tussen Twan Scheepers en Jürgen Dirkx het veld op, terwijl hoofdcoach Darije Kalezic op de achtergrond bleef.
Snelle voorsprong Jong PSVTijdens het begin van de wedstrijd hoefde Van Nistelrooij zich ook niet erg druk te maken. Menno Koch kopte in de vijfde minuut de eerste corner van de wedstrijd meteen binnen: 0-1. Tot afgrijzen van Helmond Sport-middenvelder Lars Hutten. "Hier lopen we al het hele seizoen tegenaan. We krijgen makkelijk goals tegen. Wéér door een standaard situatie en een dekkingsfout."
De Eindhovense talenten bleven ook na de 0-1 dreigend - vooral via Moussa Sanoh die veel te snel was voor Helmond Sport-linksback Koen Weuts - maar liet de teugels wat vieren.
Helmond Sport werd dreigender en Jong PSV kwam na een kwartier goed weg toen een inzet van spits Jack Tuyp gekeerd kon worden. Van Nistelrooy zag het, riep aanvoerder Clint Leemans bij zich en gebaarde dat hij meer positiewisselingen bij zijn ploeg wilde zien. Toch viel de 1-1. Jack Tuyp passeerde keeper Jesse Bertrams na 22 minuten met een droog schot. En Jong PSV kwam goed weg toen Kevin Visser een minuut later in kansrijke positie net naast kopte.

Van Nistelrooij moet in actie komenIn de tweede helft meldde Jong PSV-coach Van Nistelrooij zich nadrukkelijker aan de zijlijn. Zijn team had sturing nodig, want Helmond Sport drukte de Eindhovense talenten steeds verder terug. Een schot van Visser werd in twee instanties gepakt door Bertrams, een kopbal van Oumar Diouck werd eveneens door de PSV-goalie gered en Koen Weuts schoot een gesmoorde vrije trap net over.
De beste kans was echter voor Jack Tuyp. Na een goede loopactie en een slim passje van Lars Hutten kwam hij voor Bertrams, maar hij werd correct afgestopt. Het duel leek vervolgens op 1-1 te blijven steken, maar vijf minuten voor tijd viel de verdiende 2-1 alsnog. Oumar Diouck scoorde en verpestte daarmee het trainersdebuut van Ruud van Nistelrooij.

'Veel werk'Helmond Sport staat ondanks de tweede thuiszege op rij pas achttiende in de Jupiler League. Jong PSV is de nummer dertien. "We zijn wel teleurgesteld, ja", bevestigde Van Nistelrooij na afloop tegenover Omroep Brabant. We hadden het gevoel dat er meer in zat. We wilden minimaal met een punt weggaan hier."
Toch vond de oud-topspits het een bijzondere avond. "Nu ondervond ik zelf hoe het is om verantwoordelijkheid te hebben tijdens trainingen en in de wedstrijdvoorbereiding. Nu weet ik hoeveel werk erin gaat zitten. Als speler ga je zitten voor een bespreking en doe je je ding op de training. Daar blijft het bij. Dan sta je er niet bij stil hoeveel werk het is."
Ondanks al zijn ervaring als voetballer zorgde zijn eerste duel als verantwoordelijk coach toch voor kriebels. "Ja, als je je ergens verantwoordelijk voor voelt, komt daar gezonde spanning bij kijken. Dan wil je dat het goed gaat. Er zijn ook genoeg dingen goed gegaan vandaag, maar een aantal dingen minder. Op basis daarvan wordt de wedstrijd beslist."
VeerkrachtVoor Helmond Sport was de overwinning op Jong PSV de tweede thuiszege op rij. Twee weken geleden zette de club van Jan van Dijk ook al Telstar opzij. Ook toen zette Helmond Sport een achterstand recht. Aanvaller Lars Hutten prijst de veerkracht van zijn ploeg. "Maar het zou lekker zijn als we een wedstrijd eens met een voorsprong zouden kunnen beginnen..."