Hockeysters verslaan China met 2-0, Maartje Paumen scoort beide doelpunten: 'Was best lastig spelen'

29 november 2014 om 18:03
Sjoerd Marijne heeft zaterdag in Argentinië succesvol gedebuteerd als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. De veertigjarige coach uit Rosmalen zag zijn nieuwe ploeg in de openingswedstrijd van het toernooi om de Champions Trophy in Mendoza met 2-0 winnen van China. Voor de olympisch en wereldkampioen kwam Maartje Paumen van HC Den Bosch twee keer tot scoren in het derde kwart.

Nederland maakte het zichzelf tegen China, dat tijdens het WK eerder dit jaar in Den Haag als zesde eindigde, onnodig moeilijk. Ondanks een surplus aan kwaliteit bleef de openingstreffer lang uit tegen het defensief ingestelde China. "Zij probeerden eigenlijk alleen hun goal dicht te timmeren", blikt Paumen terug. "Dat is best lastig spelen."
Oranje vergeet af te makenKansen kreeg Oranje in de eerste helft, verdeeld in twee kwarten van vijftien minuten, meer dan voldoende. In de cirkel toonde Nederland echter te weinig scherpte om keepster Dongxiao Li te verschalken.
Vrije verdedigster Paumen deed er als aanvoerster alles aan om de ban te breken, maar haar goede werk in offensief opzicht kon door onder anderen Ellen Hoog niet worden bekroond. Lidewij Welten miste in de 29e minuut van dichtbij een kans op een tip-in. Een strafcorner kon het ietwat onrustige en ook slordige Oranje in de eerste helft niet afdwingen.
Paumen scoort twee keerNa de rust hield het Nederlandse overwicht aan. De ploeg van Marijne bleef echter ook kansen missen. Zowel Xan de Waard als Carlien Dirkse van den Heuvel stuitte op de uitblinkende doelvrouw Li. Ook de eerste strafcorner leverde geen treffer op. Bij absentie van Paumen, die even rust kreeg op de bank, legde Caia van Maasakker zonder succes aan.
Paumen deed het daarna in het derde kwart stukken beter. De topscorer van Oranje aller tijden joeg zowel de tweede als de derde korte hoekslag hard in de bovenhoek achter de kansloze Li: 2-0. Daarna speelde Nederland een gewonnen wedstrijd. Van Maasakker en Welten verzuimden in het vierde kwart de score nog wat verder uit te bouwen.
'Niet op ons allerscherpst'"Tijdens zo'n eerste wedstrijd van een toernooi gaan er nog wat dingetjes mis", gaf Paumen na afloop toe. "Wij waren niet op ons allerbest en allerscherpst, maar in het derde en vierde kwart speelden we zo'n hoog tempo dat we al met al toch een prima zege boeken."