Positie Graeme Rutjes onder druk na nieuw debacle NAC Breda: 'Hij lijkt het niet meer te weten'

30 november 2014 om 15:59
nl
Tik na tik krijgt NAC te verwerken. De Bredase voetbalclub is na de nederlaag tegen FC Utrecht van zaterdag afgezakt naar de voorlaatste plaats in de eredivisie. Alleen FC Dordrecht houdt de club nog onder zich. Trainer Nebojsa Gudelj sneuvelde al. Technisch directeur Graeme Rutjes lijkt de volgende te worden. "Hij is niet thuis in deze wereld."
Geschreven door

"Het was zaterdag een zwarte avond voor NAC", vindt Omroep Brabant-verslaggever Ronald Sträter. "Wéér een plaatsje gezakt, dit wordt wel een probleem in Breda. Ik denk dat NAC de tol gaat betalen voor de fouten die Graeme Rutjes heeft gemaakt. Echt lekker gaat het niet. NAC stevent op deze manier af op degradatie."
'Contrast met golfbaan'Volgens VI-analist Dennis van Bergen is de positie van Rutjes onhoudbaar geworden. "Rutjes heeft jarenlang op een golfbaan gewerkt. Dat is het decor waar hij gevoelsmatig beter bij past. Hij is integer, maar NAC is een club die in alle opzichten contrasteert met het werken op een golfbaan. Je merkt ook dat hij niet thuis is in deze wereld. Ik denk dat dit huwelijk geen lang leven beschoren is. Ik denk dat Rutjes zelf de conclusie zal trekken dat hij hier niet bij past."
Of een vertrek van de technisch directeur iets oplost? "Dat is de vraag", knikt Van Bergen. "Hij heeft echter zulke cruciale fouten gemaakt... Hij heeft de verkeerde spelers laten vertrekken, de verkeerde spelers gehaald en hij heeft zich ongeloofwaardig gemaakt tijdens de trainerssoap."
'Kunt je geen miskleun permitteren'Sträter denkt wel dat een vertrek van Rutjes iets oplost. "Er zal toch iets moeten gebeuren bij NAC. In de winterstop zullen er echt versterkingen gehaald moeten worden door een technisch directeur. Een van de mindere punten van Rutjes is dat hij niet echt een goed netwerk heeft in de voetbalwereld. Je kunt je geen miskleun permitteren."
"Het meest ideale scenario voor NAC zou zijn als mensen zoals Pierre van Hooijdonk of Ton Lokhoff zo'n functie op zich zouden nemen", meent Van Bergen. "Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren, maar oud-spelers zoals Peter Remie en Ton Cornelissen komen er nu in ieder geval als scouts bij. Er komt dus al wat meer 'Breda' terug bij NAC. Op zo'n positie van technisch directeur moet je mensen met een Bredase uitstraling, een groot netwerk en een NAC-gevoel hebben. Nu heeft NAC op het veld geen leider en in de organisatie niet. NAC heeft behoefte aan een boegbeeld."
Pierre van Hooijdonk heeft echter allerlei werkzaamheden, waarvoor hij vaak in het buitenland is. Ook Ton Lokhoff heeft een baan. Sträter: "Dit seizoen zie ik het er dus niet van komen."
'Van Hooijdonk kent iedereen'Van Bergen denkt dat Van Hooijdonk wel oren heeft naar een technische functie bij 'zijn' club. "Mits ze hem een goed plan voorleggen en hem de ruimte geven het werk te blijven doen wat hij nu doet. Uiteindelijk komen die mannen wel terug bij NAC. Ik denk dat NAC ook gebruik kan maken van het feit dat Pierre vaak in het buitenland zit. Hij komt overal, hij kent iedereen. Als zo'n man twee of drie versterkingen kan halen, heeft NAC er alleen maar baat bij. Ook al is hij niet elke week aanwezig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.