Ossendrechter rijdt honderd cols met één been: 'Zover ik weet, ben ik de enige'

1 december 2014 om 16:09 • Aangepast 24 april 2020 om 20:37
nl
Met één been honderd cols fietsen. Het lijkt onmogelijk, maar Rini Pijnen uit Ossendrecht is ermee bezig. Hij doet mee aan de zwaarste fietstocht ter wereld, de Honderd Cols Tocht.
Geschreven door

"Er zijn meer mensen die met één been of één arm fietsen", weet Pijnen. Maar die doen geen honderd cols. "Nee, zover ik weet, ben ik de enige."
Vierduizend kilometerDe Honderd Cols Tocht is volgens de organisatie 'de ultieme uitdaging voor de fietser'. Deelnemers rijden individueel. Hen wacht vierduizend kilometer over alle hoge bergen in Frankrijk: ruim honderd cols en ruim honderd côtes.
Deelnemers krijgen van de organisatie een routebeschrijving en onderweg moeten ze een boekje vol stempelen. Zo kunnen ze laten zien dat ze overal daadwerkelijk zijn geweest.
"Ik ben dit jaar met Hemelvaart begonnen", vertelt Pijnen. "Met drie fietstassen achter op de racefiets. Tent erin, slaapzak erin en dan maar kijken of alles naar wens zou gaan. Of ik genoeg bij had. Ik wilde het vijf dagen proberen. Stiekem had ik toen al 800 kilometer op de teller staan."
AmputatiePijnens handicap is het gevolg van een motorongeluk, vijftien jaar geleden. "Mijn onderbeen werd toen geamputeerd vanaf mijn knie." Hij rijdt daarom op een bijzondere fiets. Waar zijn geamputeerde been zit, is een stang gemonteerd waarmee hij kan trappen. Aan de andere kant van de fiets zit wel gewoon een trapper.
Vroeger fietste hij met een voet aan zijn geamputeerde been. "Maar volgens mij kon het beter en lichter. Daarom hebben we dit aangepast. Alles bij elkaar scheelt dit vijfhonderd gram. Dat hoef ik dus niet meer met negentig toeren per minuut rond te slingeren. Dat scheelt een stuk."
De volgende col rijdt Pijnen volgend jaar. "Wellicht met Hemelvaart, wellicht wat later. Dan ga ik richting de Mont Ventoux."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.