Uitbraak vogelgriep Zoeterwoude zit Brabantse pluimveehouders dwars: ‘Kuikens kunnen niet weg’

1 december 2014 om 09:28 • Aangepast 24 april 2020 om 20:38
nl
Het vierde geval van vogelgriep brengt Brabantse pluimveehouders ondanks de maatregelen in problemen. Maarten Leseman van het ZLTO zegt dat veel boeren ‘psychische druk en stress’ ervaren door weer een geval. “Het afvoeren van de kuikens gaat nu haast niet meer”, vertelt hij teleurgesteld aan Omroep Brabant.
Geschreven door

In Zoeterwoude (Zuid-Holland) is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 28.000 dieren. Zondag is direct begonnen met het ruimen van het besmette bedrijf. “Het is een stevige tegenvaller na licht optimisme omdat er een week lang geen nieuwe uitbraak werd geconstateerd”, betreurt Leseman.
'Gehoopt op versoepeling'Rond het bedrijf is een tien kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven, die ook worden onderzocht op vogelgriep. “We hadden gehoopt op versoepeling van de huidige maatregelen, maar dat zal er nu wel niet van komen”, aldus de ZLTO-woordvoerder.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) deelde vorige week het land op in vier regio's, zodat het virus zich zo min mogelijk kan verspreiden. “In onze regio zit geen slachterij die onze kuikens kan slachten. Die zitten in Zuid-Holland, in regio A”, legt Lesemans uit.
Lees ook: Vier veelgestelde vragen én antwoorden over de vogelgriep
'Een hoop stress'Door een extra ‘veiligheidscorridor’ kunnen kuikens van Brabantse pluimveehouders nu onder strikte voorwaarden van regio C naar regio A (West-Nederland) worden getransporteerd. “Het voertuig moet bijvoorbeeld flink ontsmet worden. Dit alles levert een hoop stress op. Veel Brabantse bedrijven zijn nog steeds dicht.”
De maatregelen die de overheid heeft getroffen in verband met de vogelgriep, zijn de afgelopen twee weken enkele keren overtreden. Het ging om overtreding van de ophokplicht, het bezoekersverbod, doorvoer via Nederland naar andere landen en het niet voldoen aan de voorschriften van de bestickering.
'Neem ophokplicht serieus'De ZLTO riep mensen die hobbymatig vogels houden eerder op om 'de ophokplicht serieus te nemen'. "Als de vogels niet binnen blijven, kan dat een bron van verspreiding zijn", zei Leseman vorige week tegen Omroep Brabant.
Een deel van de pluimveehouders en andere bedrijven die last hebben gehad van de vogelgriep, krijgen geld van de overheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.