TenneT kan België extra stroom leveren in winter

2 december 2014 om 11:06
nl
Elektriciteitsnetbeheerder TenneT is erop voorbereid België extra stroom te leveren tijdens de winterperiode. Vanwege de uitval van twee kerncentrales hebben de Belgen momenteel minder productievermogen beschikbaar.
Geschreven door

Uit onderzoek van Omroep Brabant en BN DeStem bleek eerder dat als België stroom gaat afschakelen ook honderden Brabanders in de grensstreek zonder stroom zouden komen te zitten. Dat risico blijft bestaan, maar is kleiner geworden.
Pakket noodmaatregelenTenneT heeft nu met elf netbeheerders uit omringende regio's gewerkt aan een pakket noodmaatregelen, zegt Johanna Breuning van TenneT. "Met de koude winter voor de deur en een periode van weinig wind zullen we elke dag opnieuw bekijken of we extra stroom naar België transporteren."
Het Belgische afschakelplan waarbij steeds andere gebieden tijdelijk zonder stroom worden gezet, blijft van kracht. Alleen de kans erop wordt kleiner, zolang TenneT extra stroom kan blijven leveren over de grens. Breuning: "Als alle stroom opgebruikt is in België en het afschakelplan in werking gaat, hebben de veiligheidsregio's noodscenario's voor de Nederlandse grensstreek."
Voldoende vermogen in NederlandNederland zelf heeft de komende jaren ruim voldoende productievermogen om te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit, zegt de netbeheerder. Daarnaast beschikt Nederland over verbindingen met buurlanden om elektriciteit te importeren uit Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië. Daarmee is er genoeg vermogen om aan België te leveren tijdens periodes van extreme kou, zegt TenneT.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.