Pluimveehouders mogen weer nieuwe dieren naar lege stallen laten brengen

2 december 2014 om 18:23
nl
Pluimveehouders in Brabant mogen weer nieuwe dieren naar hun lege stallen laten brengen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde dinsdag een aangepast pakket maatregelen aan om de vogelgriep te bestrijden.
Geschreven door

Het pluimvee moet nog binnen blijven. Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land per rit maar hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten de wagens opnieuw worden schoongemaakt en ontsmet.
De versoepeling van de maatregelen geldt voor gebieden waar geen vogelgriep heerst. Rond de door vogelgriep getroffen bedrijven, voornamelijk in het westen van het land, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.
LEES OOK: Vier veelgestelde vragen en antwoorden over de vogelgriep
Strikte hygiënemaatregelenDe staatssecretaris kiest voor maatwerk en benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen. Ze gaat daar met de bedrijven afspraken over maken.
Voorzitter Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij is blij met de aangepaste regelingen. "Heel belangrijk is dat bedrijven weer dieren kunnen aanvoeren. Maar uiterste hygiëne is nu geboden om nieuwe uitbraken te voorkomen."
Sinds half november is bij vier bedrijven in Nederland vogelgriep geconstateerd. Bij een legpluimveebedrijf in Zoeterwoude werd zondag vogelgriep ontdekt. De 28.000 dieren zijn geruimd. Het bedrijf in Zoeterwoude ligt ruim twintig kilometer van Ter Aar, waar de ziekte eerder werd aangetroffen.
'Psychische druk en stress'Het vierde geval van vogelgriep brengt Brabantse pluimveehouders in de problemen. Maarten Leseman van de ZLTO zei eerder dat veel boeren 'psychische druk en stress' ervaren door weer een geval.
Op de bedrijven die in een straal van tien kilometer van het besmette bedrijf in Zoeterwoude liggen, is geen vogelgriep aangetroffen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.