Technisch directeur NAC Graeme Rutjes voelt de druk: 'Sommige aandeelhouders zijn niet fatsoenlijk'

2 december 2014 om 22:06
nl
Technisch directeur Graeme Rutjes van NAC Breda staat flink onder druk. Een deel van de Bredase aanhang ziet hem liever nog vandaag dan morgen vertrekken. Maar, volgens Rutjes, wordt hij ook intern aangevallen en dan vooral achter zijn rug om. Enkele aandeelhouders van NAC zouden dit doen. "Ik vind dat helemaal niks, het is niet fatsoenlijk", zo zegt Rutjes.
Geschreven door

Door de slechte prestaties van NAC ligt Graeme Rutjes de laatste tijd flink onder vuur bij de supporters van de Bredase club. Toch is de technisch directeur niet van plan om op te stappen. Hij is vastbesloten om het karwei af te maken en NAC voor de eredivisie te behouden. Ook al neemt de druk op zijn functioneren behoorlijk toe.
"Iedereen mag er wat van vinden", zegt Rutjes over zijn beleid. "Dat hoort er bij. Die druk voel ik constant, maar ik loop er niet voor weg. Dat wist ik toen ik er aan begon. We zullen heel dicht bij elkaar moeten blijven en er vol voor moeten gaan. De club is van het volk, daar doen we het voor."
Vijfde, zesde of zevende colonneMaar Rutjes weet ook dat hij zijn aanblijven niet zelf in de hand heeft. "Ik weet hoe het in de voetballerij gaat. Er komen altijd bepaalde krachten los. Onder de supporters, onder de Raad van Commissarissen, onder de aandeelhouders, onder allerlei geledingen binnen de club."
De druk staat de technisch directeur niet in de weg in zijn ambitie. "Ik wil niet zeggen dat er een vijfde, zesde of zevende colonne is, maar het roert zich aan alle kanten. Daar kunnen best wel eens krachten los komen die gevolgen hebben. Maar ik ga er vanuit dat ik het gewoon afmaak", aldus Graeme Rutjes.  
Sommige aandeelhouders zijn niet fatsoenlijkRutjes zegt begrip te hebben voor de kritiek en de emoties van de supporters. Maar de technische baas van de Bredase voetbalclub heeft wel problemen met een andere groep. Want ook intern zijn er mensen die zijn hoofd op het hakblok willen leggen.
Door de Raad van Commissarissen, zeg maar het bestuur, voelt hij zich gesteund. Maar bij de aandeelhouders, 21 in totaal, ligt dat iets anders.
'Niet meewerken'Graeme Rutjes brengt het voorzichtig: "Ik denk dat er onder de aandeelhouders een paar zitten die, laat ik het zo zeggen, niet meewerken. Ik wil niet zeggen dat er openlijk kritiek is, want meestal gaat dat via-via."
"Via allerlei achterdeurtjes komen er dingen naar voren waarvan ik merk dat het uit die geledingen komt. Ik weet waar het ongeveer zit en hoe de lijnen lopen. Ik kan er niet veel aan doen, maar ik vind het helemaal niks. Ik vind het niet fatsoenlijk. Maar je hebt er wel mee te maken. Alleen als je punten pakt, kan je ze de mond snoeren."
Rutjes denkt dat de meerderheid van de aandeelhouders hem wel steunt. In ieder geval de drie grootste financiers, die de meerderheid van de aandelen hebben en in feite eigenaar zijn van NAC.
Hand in eigen boezemRutjes durft, zij het voorzichtig, ook de hand in eigen boezem te steken als het over de kritiek gaat op zijn beleid. "Die is deels wel en deels niet terecht", zo zegt hij. "Als je ziet hoe sommige jongens presteren die we gehaald hebben, dan blijft het ondermaats. Ze hebben te weinig rendement en brengen minder ervaring dan we gehoopt hadden ."
Graeme Rutjes schuwt geen harde maatregelen om NAC weer aan de praat te krijgen. Zo schorste hij de spelers Adnane Tighadouini en Mats Seuntjens voor een week wegens onprofessioneel gedrag. De zaakwaarnemers van beide aanvallers kwamen meteen met dreigementen of met een advocaat op de proppen. Rutjes ligt er niet wakker van.
"Ik heb ze in een half uur uitgelegd hoe het wel zat", zegt Rutjes. "We gaan echt niet over één nacht ijs. Na het gesprek begrepen ze het wel. Maar toch komt er dan zaterdag een groot stuk in de krant over imagoschade en rehabilitatie. Ikzelf zal nooit met modder gooien. Dat ik nu imagoschade heb opgelopen en gerehabiliteerd wil worden. Het hoort bij de job. Ik gooi het wel op mijn schouders, het kan er wel bij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.