Geblinddoekt in een wingsuit uit een vliegtuig springen: Sam Laming doet het boven Volkel

2 december 2014 om 19:57
nl
De sprong uit een vliegtuig in een wingsuit is voor de echte waaghalzen onder ons. Maar dit ook nog eens geblinddoekt doen, om vervolgens met hulp van de luchtverkeersleiding veilig te landen ‘in de bullseye’, is van een andere orde. Sam Laming deed het vorige week in Volkel voor een reclamespotje van Defensie.
Geschreven door

Sam Laming is professioneel wingsuiter en hij staat bekend om zijn gedurfde sprongen. Voor het reclamespotje van Defensie liet hij zich blinddoeken om daarna van 7000 voet, ongeveer 2,1 kilometer hoogte uit een vliegtuig te springen. Het doel is om precies ‘in de bullseye’ op vliegbasis Volkel te landen.
[YouTube:body:http://youtu.be/rILQ4OLKkR4]
RadiocommunicatieEn daar heeft Laming de hulp voor nodig van de ‘Air Controllers’ van de Luchtmacht. Tijdens zijn sprong heeft Laming een transponder bij zich, die gegevens verzendt naar de verkeerstoren. Via radarbeelden en radiocommunicatie geven de luchtverkeersleiders Laming aanwijzingen wat hij in de lucht moet doen.
Met een snelheid van 150 knopen, bijna 278 kilometer per uur, stort Laming in zijn wingsuit naar beneden. ‘Wingsuitman, start right turn now’, krijgt Laming te horen van de Air Controller. Zonder enige vorm van twijfel volgt Laming de opdracht op.
VertrouwenEnkele minuten na zijn sprong uit het vliegtuig, landt Laming precies op de vooraf gemarkeerde plek. “Gek om zo op iemand te kunnen vertrouwen”, is de eerste reactie van Laming als hij zijn helm en blinddoek af doet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.