Video

Plastic of papier bij het GFT? Tilburgse voorloper geeft inwoners een waarschuwing of een boete

2 december 2014 om 20:30
nl
Vanaf vandaag zijn 'de voorlopers' actief in de Tilburgse straten. De controleurs die voor de vuilniswagen uitlopen, controleren of het afval op de juiste manier wordt gescheiden. Zit er plastic bij het GFT of papier bij het restafval? Dan volgt er een waarschuwing en eventueel later een boete. Doel is om het afvalscheidingspercentage te laten stijgen.
Geschreven door

Op dit moment ligt het percentage rond de 40%. Het streven is om dit percentage de komende jaren met tien procent te laten stijgen.
Afgelopen jaar werd dan ook, naast de groen/grijze bak voor GFT en restafval, de blauw/oranje bak geïntroduceerd voor papier en plastic.
Scheiden levert geld opSteekproeven wezen uit dat er te veel plastic, hout, papier en andere soorten afval tussen het restafval bleven zitten. Berend de Vries, Wethouder Milieu& Duurzaamheid vindt dat een gemiste kans.
“Restafval is duur om te verwerken, terwijl gescheiden plastic, papier en andere soorten gescheiden afval juist geld opleveren”, aldus de wethouder.
Als iedereen meewerkt heeft dat alleen maar positieve effecten. “Naast dat we bijdragen aan een beter milieu hoeven we ook minder ‘duur’ afval te verwerken en kan de gemeentelijke belasting straks omlaag.”
KaartensysteemDe komende weken zes weken gaan de voorlopers de straat op. Wanneer de controleurs verkeerde afvalsoorten vinden tussen het restafval of GFT volgt er eerst een gele kaart met een waarschuwing.
Geeft bewoner daar geen gehoor aan, dan volgt er een oranje kaart en mag de bewoner het afval zelf opnieuw sorteren voordat de container geleegd wordt.
Blijft de situatie na twee kaarten onveranderd dan blijft de container vol en kan er boete bijkomen van negentig euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.