Hockeysters Oranje winnen met moeite van Japan in Argentinië

3 december 2014 om 07:29
De Nederlandse hockeysters onder leiding van bondscoach Sjoerd Marijne uit Rosmalen hebben bij de Champions Trophy in Argentinië moeite om in het juiste ritme te komen. Dat bleek dinsdagavond in de laatste groepswedstrijd tegen het middelmatige Japan.

Met een trefzekere strafcorner voorkwam Maartje Paumen in de laatste minuut (1-0) een teleurstellend gelijkspel. Oranje eindigde niettemin door een minder doelsaldo achter Nieuw-Zeeland als tweede in groep A, met een duel donderdag in de kwartfinales tegen Duitsland als gevolg.
Rommelig, gehaast en slordigNederland toonde tegen Japan nauwelijks enige verbetering ten opzichte van de voorgaande twee groepsduels. Opnieuw was het spel van Oranje rommelig, gehaast en slordig. Daardoor ontstonden nauwelijks kansen in het aanhoudende Nederlandse overwicht.
Japan verdedigde stug en massaal. De nummer tien van de wereld wilde zich niet nog een keer laten afdrogen door de olympisch en wereldkampioen, na de 6-1 eerder dit jaar bij het WK in Den Haag.
Kritiek over wedstrijdformatOranje lijkt onder de nieuwe bondcoach Sjoerd Marijne nog geen schim van de ploeg die in juni dit jaar in Den Haag superieur de wereldtitel veroverde. Na de eerste twee wedstrijden tegen China (2-0) en Nieuw-Zeeland (1-1) waren in het Nederlandse kamp nogal wat negatieve geluiden te horen.
Critici klaagden over het nieuwe wedstrijdformat van 4x15 minuten zuivere speeltijd in plaats van twee helften van 35 minuten. Deze opzet zou in het nadeel zijn van de betere teams, die minder tijd zouden hebben om een fysiek en technisch zwakkere tegenstander kapot te spelen.
Oranje wilde Argentinië ontlopenVoor de eindzege in poule A was een zege met minimaal twee treffers tegen Japan noodzakelijk. Als groepswinnaar zou Nederland dan ook titelverdediger Argentinië tot aan de finale ontlopen.
Hoewel de wedstrijd beter had gekund, was er ook goed nieuws te melden: Lidewij Welten, die ook voor Den Bosch speelt, speelde tegen Japan haar honderdste interland. Daarmee kreeg de wedstrijd toch nog een positieve lading.