Premier Rutte benadrukt: onderzoek naar schaliegas gaat ondanks standpunt PvdA door

4 december 2014 om 00:44
nl
Het kabinet zet het onderzoek naar schaliegas gewoon door. Het nieuwe standpunt van regeringspartij PvdA dat er in ons land niet naar deze energiebron zal worden geboord, verandert daar volgens premier Mark Rutte niets aan.
Geschreven door

Het kabinet brengt momenteel de voor- en nadelen en de mogelijkheden van schaliegas in kaart. Daarbij wordt gekeken naar de gevolgen van de eventuele winning ervan voor mens en milieu en of er schone technieken beschikbaar zijn. Op basis van de uitkomsten daarvan komt het kabinet volgend jaar zomer met nadere voorstellen.
Volgens de Partij van de Arbeid gaat er in Nederland niet geboord worden naar schaliegas. Dat zei partijleider Diederik Samsom woensdag bij Radio1. Voor Boxtel en Haaren 'goed nieuws', omdat daar veel verzet is tegen mogelijke boringen.
'Geen grote verandering'Omdat de productie uit het gasveld in Groningen afneemt, wordt onderzocht of aardgas gewonnen uit schalie (gesteente) een alternatief kan zijn. Maar schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat er onder meer schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan.
Rutte (VVD) noemde de opstelling van de PvdA 'geen grote verandering', omdat de partij eerder ook al niet zo enthousiast was over schaliegas. Oppositiepartijen als CDA, D66 en ChristenUnie wilden weten wat het standpunt van de PvdA betekent, vooral ook voor gemeenten met beoogde locaties voor een proefboring. "Proefboringen zijn niet aan de orde'', zei Rutte.
'Nieuwsgierig naar vooruitgang'De PvdA verzet zich niet tegen eventuele onderzoeken, omdat daaruit ook kennis kan voortkomen over technieken die nodig kunnen zijn om aardwarmte te winnen. "We zijn nieuwsgierig naar vooruitgang'', zei Samsom.
Hij benadrukte dat de PvdA niet principieel tegen schaliegas is. Datzelfde geldt voor kernenergie. Ook daarover zegt de PvdA dat daarvoor geen toekomst is in Nederland, terwijl de partij onderzoek in Petten naar nieuwe vormen van kernenergie wel steunt.
VerbaasdOp de vraag of vergunningen voor het boren naar schaliegas nu van tafel gaan, zei Samsom dat aan die vergunningen 'geen uitvoering kan worden gegeven'. Maar het is aan het kabinet om te besluiten over het al dan niet intrekken van vergunningen.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra mengde zich niet in het debat. De partij reageerde eerder op de dag verbaasd op de uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.