Tilburger Aydin C. voor de rechter in zaak Canadese Amanda Todd

4 december 2014 om 06:49 • Aangepast 24 april 2020 om 20:47
nl
De 36-jarige Aydin C. uit Tilburg moet donderdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Daar wordt opnieuw een niet-inhoudelijke zitting gehouden. Justitie verdenkt C. onder andere van aanranding en afpersing van tientallen meisjes via de webcam, waaronder de Canadese tiener Amanda Todd.
Geschreven door

Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar is overkomen op YouTube had gezet. Het filmpje is bijna 10 miljoen keer bekeken.
In hoeverre C. verantwoordelijk is voor de zelfmoord van Todd, wordt niet meegenomen in de Nederlandse strafzaak. De Canadese autoriteiten willen C. daarvoor zelf voor de rechter brengen. De zaak in Nederland gaat over het misbruik en de afpersing.
Niet meewerkenOp een vorige zitting in de Nederlandse zaak, in september, bleek dat C. nog steeds op geen enkele manier aan het onderzoek heeft meegewerkt.
Specialisten waren toen nog steeds bezig met het kraken van beveiligde computerschijven die in het huis van C. zijn gevonden. De politie pakte C. in januari op, in een huisje in een vakantiepark in Oisterwijk.
Eerder problemenAydin C. had volgens Zembla al twee jaar eerder in beeld kunnen zijn bij justitie. De redactie kreeg het strafdossier in handen.
De Noorse politie deed in 2012 al een dringend verzoek aan Nederland om te helpen bij het opsporen van een Nederlandse man die een meisje via internet seksueel zou misbruiken, bedreigen en chanteren. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=ej7afkypUsc]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.