Gijs Tuinman tot Ridder in Militaire Willems-Orde geslagen voor heldendaden in Afghanistan

4 december 2014 om 12:00 • Aangepast 21 november 2020 om 21:13
nl
Oud-commando Gijs Tuinman (35) heeft donderdag de Militaire Willems-Orde ontvangen, de hoogste militaire onderscheiding van ons land. Tuinman werkte bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal. Hij krijgt de bijzondere onderscheiding vanwege zijn moedige inzet bij een reeks operaties in Afghanistan.
Profielfoto van
Geschreven door

"Uw optreden was creatief en tactisch weloverwogen", zei koning Willem-Alexander, die hem uitgebreid prees voor zijn 'excellente' leiderschap.
Kevin van de Rijdt vermistTuinman krijgt de onderscheiding mede voor een reddingsoperatie in 2009 in Afghanistan. Een team van commando's en mariniers (Task Group 55) lag op op 6 september onder vuur van de Taliban en hun collega Kevin van de Rijdt uit Tilburg raakte vermist. Onder leiding van Gijs Tuinman gingen ze op zoek naar hem, met gevaar voor eigen leven want ze kwamen in een hinderlaag. "De kogels vliegen de mannen letterlijk om de oren", volgens Defensie.
Tot overmaat van ramp ontplofte het machinegeweer van Tuinman. Er kwam luchtsteun van de Apache-helikopters van vliegbasis Gilze-Rijen en die beschoten een kwartier lang vijandelijke posities. De militairen op de grond vonden Van de Rijdt met schotwonden en namen hem mee. De korporaal overleed in de reddingshelikopter onderweg naar Kamp Holland. Hij was 26 jaar.
Moeder en zus Kevin De koning noemde Kevin van de Rijdt bij de uitreiking en sprak zijn respect uit voor hem. Tuinman leek geraakt toen de koning dat zei. Ook de moeder van Kevin en zijn zus luisterden op de tribune in Den Haag hoe de koning stilstond bij de dood van Kevin.
Er zijn in april 2013 al zes militairen onderscheiden voor het in veiligheid brengen van de gewonde Kevin. Ze kregen het Bronzen Kruis. Tuinman kreeg eerder ook al de Bronzen Leeuw, de op een na hoogste onderscheiding, voor een operatie in 2006 in Afghanistan bij Task Force Viper. Tuinman diende vier keer in het land.
Meer operatiesDe koning noemde meer operaties tussen augustus en december 2009, waarvoor Tuinman nu is onderscheiden. Zo zorgde Tuinman er voor dat de belangrijke verbindingsweg bij Kandahar werd ingenomen, veiliggesteld en heropend. Tuinman zuiverde daarnaast ook twee valleien van de Taliban.
Bovendien was hij betrokken bij een gedurfde operatie in een vijandig Afghaans bergdorp dat vol zat met wapens. Met twee Nederlandse Chinook-helikopters van Gilze-Rijen landden de commando's midden op het marktplein. Schutters werden gedropt op een richel boven het dorp. Ze pakten Taliban-strijders op en namen een grote hoeveelheid wapens en explosieven in beslag waarmee bermbommen kunnen worden gemaakt.
Uit de gedetailleerde documenten van Defensie valt op te maken dat Tuinman steeds succesvol samenwerkte met de luchtmachthelikopters van Gilze-Rijen. Ook drie Cougar-transporthelikopters gebruikte hij om gedropt te worden op een berg in vijandelijk gebied. 'tactisch vernieuwend', noemt Defensie dat.

Wachten op privacy instellingen...

KMA en Korps CommandotroepenMajoor Gijs Tuinman werd geboren in Heerlen (Limburg) en volgde zijn officiersopleiding op de KMA in Breda. Tussen 2001 en 2010 voerde hij speciale missies uit met het Korps Commandotroepen in Roosendaal, de elite-eenheid van het leger.
Na zijn loopbaan als commando werkte hij enkele jaren in het bedrijfsleven. Sinds eind 2013 is majoor Tuinman weer in dienst van Defensie, nu als stafofficier in Utrecht.
Marco KroonDe vorige Militaire Willems-Orde was voor Marco Kroon uit Den Bosch. Hij was de eerste in zestig jaar die de onderscheiding kreeg. Dat gebeurde in 2009. Kroon raakte daarna in opspraak.
Volgens de Volkskrant ging Defensie daarna op zoek naar een nieuwe held die het blazoen van de Militaire Willems-Orde kan oppoetsen. Defensie ontkent dat. "Als je die twee zaken met elkaar in verband brengt doe je onrecht aan Gijs Tuinman en aan Marco Kroon en ook aan waarde van de Willems-Orde. Aan de toekenning van de Orde gaat een langdurig en zorgvuldig proces vooraf waarin vele factoren worden gewogen”, zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm tegen de NOS.
Enige jonge dragersTuinman en Kroon zijn straks de enige jonge dragers van de Militaire Willems-Orde. De anderen zijn bejaard, onder wie verzetsman en liniecrosser Piet van den Hoek uit Werkendam. Van den Hoek was er niet bij. Hij is 93 jaar.
Lees ook: Kroon, keizer en admiraal: de Willems-Orde kregen ze allemaal

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.