Pomphouders in grensstreek spannen kort geding aan tegen staat over accijnsverhoging

4 december 2014 om 09:38
nl
Twee pomphouders en de stichting Accijnsclaim spannen een kort geding aan tegen de staat. Ze vinden dat het hen onmogelijk wordt gemaakt om te ondernemen, omdat de accijnzen op brandstof flink duurder zijn geworden. In Brabant raken pomphouders klanten kwijt die liever net over de grens in België gaan tanken, omdat het daar goedkoper is.
Geschreven door

In de stichting Accijnsclaim zitten de BOVAG, de belangenvereniging voor pompstations BETA en een groep van honderd onafhankelijke grenspomphouders. Volgens Paul de Waal van de Bovag kan de uitspraak van het kort geding interessant zijn voor honderden Brabantse pomphouders in de grensstreek.
Eerst een schadevergoeding“Bij de politiek hebben we nul op het rekest gekregen, dus blijft er niets anders over dan naar de rechter stappen”, aldus De Waal. Behalve het kort geding wordt ook een bodemprocedure voorbereid. “Maar een bodemprocedure duurt lang en we zijn bang dat sommige pomphouders het bijltje er dan al bij neergegooid hebben. Daarom willen we nu eerst een schadevergoeding via het kort geding.”
Volgens de overheid is niet aan te tonen dat verliezen van pomphouders rechtstreeks te maken hebben met de accijnsverhoging, maar De Waal is het daar niet mee eens. “Er zitten gaten in de argumentatie en sowieso liegen de boeken van de pomphouders niet”, zegt hij.
Het kort geding dient 20 januari bij de rechtbank in Den Haag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.