Gemeente Den Bosch beveiligt persoonsgegevens niet goed: ‘Onacceptabel risico’

4 december 2014 om 09:52
nl
Uitkeringsinstantie UWV en de gemeente Den Bosch hebben persoonsgegevens die met Suwinet worden uitgewisseld niet goed genoeg beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Suwinet is een systeem waarmee overheidsorganisaties gevoelige persoonsgegevens kunnen uitwisselen in het kader van werk en inkomen.
Geschreven door

“Er is geen afdoende beveiligingsplan en geen goede analyse of afwikkeling van beveiligingsproblemen”, aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP. In het systeem wordt ook niet duidelijk bijgehouden wie de gegevens heeft geraadpleegd. “Er is een onacceptabel risico dat gegevens in verkeerde handen komen.”
MaatregelenHet UWV en de gemeente Den Bosch hebben naar aanleiding van het onderzoek laten weten dat ze maatregelen gaan treffen. Het CBP zal de komende tijd controleren hoe het gaat. Volgens Kohnstamm is de beveiliging van persoonsgegevens bij gemeenten nu nog belangrijker, omdat gemeenten steeds meer taken van de overheid krijgen.
De gemeente Den Bosch vindt dat het onderzoek van het CBP genuanceerd moet worden. De meeste punten van kritiek gaan volgens de gemeente over het formeel vaststellen van al bestaande procedures. Dat wordt op korte termijn gedaan.
Gevoelige informatieIn Suwinet staat veel informatie over mensen. Het gaat om gegevens over arbeidsverleden, opleiding, alimentatie, uitkering of boetes. Het is daarom belangrijk dat de gegevens goed zijn beschermd en dat alleen medewerkers die de gegevens nodig hebben erbij kunnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.