Rij je op de A58 tussen Breda en Eindhoven? De provincie fotografeert je voor proef spookfiles

4 december 2014 om 10:49
nl
Wie de komende tien dagen op de A58 tussen Breda en Eindhoven rijdt, loopt grote kans om op de foto gezet te worden door de provincie. De provincie verzamelt vanaf donderdag kentekengegevens van mensen die regelmatig op de snelweg rijden, omdat ze mensen nodig hebben om een systeem dat de spookfiles kan oplossen te testen.
Geschreven door

Op de A58 staan regelmatig spookfiles. Dat zijn files die ontstaan zonder een duidelijke oorzaak zoals een ongeluk, maar doordat mensen onnodig remmen of onvoorzichtig inhalen. Dat zorgt voor een kettingreactie die leidt tot een file, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is.
Proef met nieuw systeemDe provincie probeert al een tijd een oplossing te vinden voor het probleem. Er is zo’n 76 miljoen euro voor gereserveerd. Een aantal bedrijven heeft al technische snufjes bedacht om het probleem op te lossen. “Je krijgt bijvoorbeeld een seintje via je smartphone of navigatiesysteem dat je beter even zeventig of negentig kilometer per uur kunt rijden”, legt gedeputeerde Ruud van Heugten uit.
Het systeem wordt al getest, maar de provincie heeft meer mensen nodig. “We hopen over tien dagen tussen de duizend en tweeduizend mensen aan te kunnen schrijven”, aldus Van Heugten. “Als er daar een paar honderd van mee willen doen, kunnen we echt goed testen of dit systeem werkt.”
PrivacyWie er niet zo blij mee is dat de provincie in de gaten houdt of je op de A58 rijdt de komende dagen, hoeft zich geen zorgen te maken. “We mogen de gegevens alleen gebruiken voor deze specifieke zaak. Als je niet mee wil werken aan de proef worden je gegevens daarna weer verwijderd”, aldus Van Heugten.[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=X8X8A9pIdvQ]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.