Video

Justitie: aantal ladingdiefstallen neemt weer toe, vooral in Brabant slaan criminelen toe

4 december 2014 om 15:35
nl
Justitie zegt dat ze, na een sterke afname, nu weer een stijging ziet van het aantal ladingdiefstallen. Vooral langs snelwegen wordt veel lading gestolen, met name in Brabant. Een oorzaak voor de toename is niet aan te wijzen.
Geschreven door

In 2012 was er nog een enorme afname te zien. In 2011 werd er 726 keer lading gestolen, in 2012 297 keer.
Lees ook: Zo rolt politie een bende ladingdieven op [VIDEO]
“We hebben toen een aantal criminele netwerken opgerold die zich met ladingdiefstal bezighielden”, zegt Jirko Patist van het Landelijk Parket. “Maar waarom het nu juist weer toeneemt, weten we niet.”
Vorig jaar werden 435 ladingen gestolen. Dit jaar staat de teller op 334. Volgens justitie blijft ladingdiefstal lucratief en worden vooral consumentengoederen gestolen. Met name electronica.
Inside jobLadingdieven zijn vooral Nederlanders die een goed netwerk hebben in de heling. Zo kunnen ze snel hun spullen kwijt.
“Alles wat makkelijk verkoopbaar is, stelen ze”, zegt Patist. “Toch zien we dat vaak mensen uit de transportbranche betrokken zijn bij de zaken. Zoals een chauffeur die kennis heeft van welke vrachtwagen een goed doelwit is.”
InvallenDinsdag rolde de politie een bende ladingdieven op. In onder meer Etten-Leur werd een hoofdverdachte aangehouden.
Omroep Brabant was bij die actie, waar twaalf loodsen werden doorzocht en vijf verdachten zijn aangehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.