Video

De kerststal in de Sint-Janskathedraal Den Bosch krijgt twee Jezussen: 'Het is een mooi manneke'

4 december 2014 om 19:55 • Aangepast 24 april 2020 om 20:50
nl
De jaarlijkse kerststal in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch zal er dit jaar totaal anders gaan uitzien. Die 'nieuwe look' komt voor rekening van de Bossche kunstenares Nelleke de Noo. Zij werd eind oktober door het kerkbestuur gevraagd om de kerststal te ontwerpen. Het is voor het eerst dat een kunstenaar is ingeschakeld om dit te doen.
Geschreven door

Pottenkijkers is Nelleke de Roo liever kwijt dan rijk. Ze wil vanaf 16 december iedereen verrassen met 'een andere kerststal'.
Als ik met mijn camera wat meer shots maakt dan de bedoeling is, zijn 'de rapen gaar'. Als een moederkloek bewaakt ze wat straks die 'andere kerststal' gaat worden.
Kinderen en kinderwensen Achter in de eeuwenoude basiliek staat een poort opgesteld. Wie door de poort gaat, komt op een slingerend pad. "Het pad van de transformatie", zegt Nelleke.
De Noo gaat in de door haar ontworpen kerststal veel kleurplaten ophangen met bijbehorende kinderwensen. Ook krijgen de kinderen ergens langs het slingerend pad een eigen kinderkapel.
Jezus en Jezus Jezus komt in de nieuwe kerststal niet één, maar twee keer voor. Uiteraard als boreling in de kribbe, maar ook als twaalfjarige. "Dat is een heel mooi manneke", zegt De Roo met de schittering in haar ogen.
"Op die leeftijd was Jezus zoek geraakt, dachten zijn ouders Jozef en Maria. Maar hij was niet zoek, hij was achtergebleven in Jeruzalem in een tempel waar hij midden tussen de rabbi's verbleef en naar hen luisterde en vragen aan hen stelde."
De pas geboren Jezus en de bijna puber Jezus hebben in de 'nieuwe' kerststal ook een nieuw uiterlijk. Een vrijwilligster is al tijden bezig om de 'nieuwe hoofden' te boetseren.
De dieren zijn gebleven De jaarlijks drukbezochte kerststal zal inderdaad anders zijn. Maar... de dieren zijn gebleven! "Ik heb het veel gezochte konijntje uit de stalling gehaald, de kameel, de tijger en onder meer ook een pauw. Die laatste staat voor het eeuwige leven."
Het thema van de komende kerststal in de Sint-Janskathedraal is 'Een wereld zonder kwaad'. Maar wie probeert om voor 16 december ongevraagd een kijkje te nemen bij de opbouw, krijgt een boze gepassioneerde kunstenares achter zich aan.
"Ik heb liever dat de mensen overrompeld worden op het moment dat ze binnenstappen, dan dat je nu de helft ziet en denkt 'Was dat het nou?'."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.