Rallyrijder Mats van den Brand uit Sint-Oedenrode mag één WRC-race in Ford Fiesta R5 rijden

4 december 2014 om 23:05
nl
Mats van den Brand uit Sint-Oedenrode heeft de D-Mack Shoot-out gewonnen. Door zijn overwinning mag hij één WK-wedstrijd in een officiële Ford Fiesta R5 uit het fabrieksteam rijden, met steun van bandenfabrikant D-Mack.
Geschreven door

"Toen ik samen met een andere deelnemer moest terugkomen, wist ik dat ik zomaar zou kunnen winnen. Ik ben er zó blij mee“, vertelt de rijder uit Sint-Oedenrode. Van den Brand nam het in de eindstrijd op tegen rijders uit Finland, Estland, UK, maar ook tegen Kevin van Deijne uit Zeeland.
Meer dan hard rijdenEr was massale belangstelling begin dit jaar, om in een Ford Fiesta R2 in het World Rally Championship te rijden. Al snel was de cup die ervoor werd georganiseerd overboekt met inschrijvingen.
Hoofdsponsor D-Mack kwam met een oplossing: een shoot-out, op basis van nominaties, waarin privérijders alsnog de strijd konden aangaan met de reguliere rijders.
"Hard rijden was niet het belangrijkste aspect. Ik denk dat ze meer zochten naar de complete rijder, iemand anders dan alle anderen”, vertelt Van den Brand. Met die gedachte ging hij de verschillende beproevingen in.
BeproevingenDie beproevingen bestonden uit een fysieke test en een mediatest direct ná het rijden van enkele rondjes met fabrieksrijder Ott Tanak op de bijrijdersstoel. De shoot-out was een zeer compleet programma voor de deelnemers.
Zo voelde ook teambaas en oud-rijder Malcolm Wilson hem persoonlijk aan de tand tijdens een mentale test. "Ik rijd pas 2,5 jaar rally. Eerst dacht ik dat het een nadeel was, maar uiteindelijk pakt het misschien wel positief uit", realiseerde Van den Brand zich.
Loon naar werkenEr werd werkelijk niets aan het toeval overgelaten. "Ze analyseerden al mijn tijden uit mijn eerste en enige WK-rally in Duitsland", legt hij uit. De afsluiting van het jaar is voor de Rooise rijder daarmee veel rooskleuriger dan het begin.
"Aan het begin van het jaar zag het er voor mij allemaal nog een beetje moeilijk uit. Dankzij het Oirschotse Verkooijen Rallysport en KNAF Talent First sta ik er nu toch. Deze prijs is loon naar werken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.