Schade vogelgriep gaat richting 40 miljoen euro

5 december 2014 om 00:55
nl
De recente uitbraak van vogelgriep heeft de sector en de overheid tot nog toe 32 miljoen tot 39 miljoen euro gekost. Dat heeft het Wageningse onderzoeksinstituut LEI berekend. De kosten komen voort uit het ruimen van kippen op besmette bedrijven en indirecte kosten door het vervoersverbod en het wegvallen van de export.
Geschreven door

Niet alleen de overheid en de pluimveehouders, maar ook slachterijen, broederijen en vermeerderingsbedrijven hebben schade opgelopen door de vogelgriep.
Strenger regimeStaatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) versoepelde de maatregelen afgelopen week, maar het regime blijft voorlopig strenger dan normaal. Zo mogen transportwagens per rit hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten ze worden ontsmet.
In het westen van het land, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.
Problemen in BrabantDoor de vogelgriep zitten kuikenboeren in Zuidoost-Brabant in de knel. Zij kunnen de kuikens nergens laten slachten. Het zou gaan om zo'n twintig bedrijven. Een deel van de pluimveehouders en andere bedrijven die last hebben van de vogelgriep, krijgt geld van de overheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.