Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag uit Tilburg verliest zaak over inkoop medicijnen

5 december 2014 om 17:57
nl
Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag uit Tilburg heeft een kort geding verloren van zorgverzekeraar Achmea over de inkoop van medicijnen. Het Tilburgse bedrijf en de vereniging voor mensen met de huidziekte psoriasis PVN hadden de zaak aangespannen, omdat ze verwachten dat een patiënt mogelijk niet het medicijn krijgt dat het beste bij hem of haar past.
Geschreven door

De rechtbank in Utrecht vindt echter dat Achmea de regels voor de inkoop van geneesmiddelen niet heeft geschonden. De grootste zorgverzekeraar van Nederland heeft volgens de eisers een systeem opgezet waarbij ziekenhuisartsen vanaf 1 januari worden verplicht zich bij het voorschrijven van geneesmiddelen te houden aan een ranglijst. Het zijn veelal dure medicijnen tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn.
VoorschrijfvrijheidJanssen-Cilag vindt dat Achmea de 'voorschrijfvrijheid' van de arts beperkt. Achmea ontkent dat sommige medicijnen worden opgedrongen en dat artsen verplicht zijn zich aan de ranglijst te houden.
Wie verzekerd is bij Achmea zou hierdoor mogelijk niet het geneesmiddel krijgen dat voor hem of haar het beste is. De rechter vindt dat het inkoopbeleid van Achmea geen inbreuk maakt op de onafhankelijkheid van artsen. Ook beperkt het verzekerden niet in hun keuzevrijheid. Een woordvoerster van Janssen-Cilag reageerde teleurgesteld op het vonnis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.