Huizen in Nieuw-Vossemeer staan 'onterecht' het langst te koop

5 december 2014 om 19:14
nl
'Te koop'. Wie door Nieuw-Vossemeer rijdt ziet in bijna elke straat één of meerdere van deze borden hangen. Dat is niet gek, want de huizenmarkt in het West-Brabantse dorpje is heel traag. Gemiddeld staat een huis hier 721 dagen te koop. Daarmee is het dorpje de traagst verkopende plaats van Brabant. Landelijk staat het dorp op plaats twee.
Geschreven door

"Goedemiddag", Annelies Keller opent de voordeur van haar twee-onder-een-kapwoning. In de voortuin staat een bord te koop en dat staat daar al een tijdje. "Het huis staat nu twee jaar te koop", vertelt Keller. Dat is gemiddeld in het dorp. "Het is een mooi huis, we hebben een soort zitkuil, een kachel en het is niet duur."
"De afgelopen jaren stonden er gemiddeld 75 woningen te koop. Jaarlijks werden er gemiddeld vijftien van verkocht." Wethouder huisvesting Petra Lepolder van de gemeente Steenbergen merkt het ook. "En dat terwijl er in totaal maar 954 woningen in het dorp staan."
Voorzieningen"Kroegjes zijn er genoeg en over het verenigingsleven mogen we niet klagen", vertelt een man op straat. "De voorzieningen zijn wel een probleem."
Het dorp telt een supermarkt en een kapper, maar heel veel meer is er niet. Daarnaast ligt het in het uiterste puntje van de provincie. De bereikbaarheid is daardoor ook een probleem. "Ik ga hier weg," vertelt een jonge vrouw op straat. "Ik heb geen rijbewijs en dan kun je hier niets, want het openbaar vervoer is een ramp."
Betere tijdenToch gloort er licht aan de horizon. Met de komst van de snelweg A4 is het probleem van de bereikbaarheid een stuk kleiner. "Je bent binnen een half uur in Rotterdam of Antwerpen. Bergen op Zoom bereik je in een kwartier", vertelt de wethouder.
Ook wordt er een woon-zorgcomplex gebouwd in het centrum van het drop. "Dat moet het voorzieningenniveau weer goed doen," Het totaalplaatje stemt Lepolder optimistisch: "Ik heb verschillende makelaars benaderd en die merken dat er al meer verkocht wordt."
Waarom ook niet?"Als je hier komt dan word je verliefd op dit dorp, je moet alleen de weg weten te vinden", vertelt wethouder Lepolder. Het is fijn wonen, zegt ook Jan Bosters van de dorpsraad: "Als je landelijk wil wonen, als je prachtig wil wonen, dat moet je echt in Nieuw-Vossemeer komen wonen."
Omroep Gelderland onderzocht de gemiddelde verkooptijd van huizen. Alleen in het Gelderse Tolkamer staan huizen met gemiddeld 777 dagen nog langer te koop dan in Nieuw-Vossemeer. Ook in Vinkel gaat de verkoop van huizen maar traag, het dorp staat landelijk op de vierde plek met een gemiddelde verkooptijd van 715 dagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.