Oplossing paaltjeshinder ambulances lijkt nabij

6 december 2014 om 20:46
nl
De Stichting SOS Toegang heeft een oplossing bedacht voor de paaltjes die hun doorgang verhinderen: een afstandsbediening. Brabantse ambulandiensten zijn in gesprek met de stichting om een einde te maken aan deze grote ergernis. Acht provincies gebruiken de afstandsbediening van de stichting al.
Geschreven door

Paaltjes, slagbomen, hekken en poorten op de route van een ambulance hebben allemaal hun eigen sleutel, pasje of code.
De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord zit in de maag met dit probleem en trok in oktober aan de bel bij de Veiligheidsregio en bij de gemeenten, zo schreven Omroep Brabant en BN DeStem eerder al.
AfstandsbedieningStichting SOS Toegang heeft een systeem ontwikkeld dat een einde aan deze problemen moet maken. Met een afstandsbediening vanuit de ambulance kan de chauffeur alle elektrische slagbomen, palen en hekken openen die daarop zijn aangesloten.
Op de paaltjes of slagbomen moet dan iets in de schakelkast worden ingebouwd. Dat kost 300 tot 450 euro. De eigenaar van het obstakel zou dat dan moeten betalen.[YouTube:body:http://youtu.be/aMh4ThqSoHc]
GesprekkenAcht provincies werken al met de afstandsbediening van SOS Toegang. De Brabantse ambulances voeren nog gesprekken met SOS Toegang. Ook de provincie erkent dat hulpdiensten vertraging oplopen door paaltjes en slagbomen. Het provinciebestuur wil daarom in kaart brengen waar die knelpunten liggen om ze in overleg met de hulpdiensten aan te kunnen pakken.
In oktober pleitte directeur Ger Jacobs van de RAV Brabant Midden-West-Noord al voor een uniform systeem. "Maar zoals het er nu naar uitziet, vinden gemeenten dat te duur", zei hij toen.
In welk stadium de gesprekken met SOS Toegang zijn, is niet duidelijk. De stichting wil alle ambulances in Nederland binnen drie jaar uitrusten met het systeem.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.