'Sabotage van kernreactor Doel 4 vlakbij Brabantse grens mogelijk terreurdaad'

7 december 2014 om 19:45
nl
De sabotage in de Belgische kerncentrale Doel 4 vlakbij de Brabantse grens werd mogelijk gepleegd met een terroristisch oogmerk. Dat verklaarde directeur André Vandoren van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) zondag voor de Belgische zender RTL-TVi. Het OCAD is vergelijkbaar met de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding.
Geschreven door

Onder leiding van het federaal parket is een onderzoek opgestart, dat in de grootst mogelijke discretie wordt gevoerd. Volgens Vandoren wijst de interventie van het federaal parket in dit dossier erop dat de onderzoekers een terreurdaad vermoeden.
"Indien het federaal parket zich bezighoudt met dit dossier, betekent het dat men in die richting gaat'', aldus de OCAD-topman. De PvdA Brabant zei eerder zich zorgen te maken over de veiligheid van de kerncentrale.
Financiële impactBegin augustus liet iemand met opzet 65.000 liter olie weglopen waardoor de turbines zware schade opliepen. De centrale werd stilgelegd voor reparaties, met een prijskaartje van 30 miljoen euro. De totale schade ligt veel hoger omdat de energiemaatschappij de stroom van elders moest halen. "De financiële impact bedraagt 27 miljoen euro per maand'', zei Electrabel begin deze maand.    Volgens Belgische vakbonden komen er 150 extra bewakingscamera's bij in de kerncentrales Tihange en Doel. Ook worden meer deuren voorzien van sloten met magneetkaartsleutels zodat kan worden geregistreerd wie wanneer welke deur opent, meldde persbureau Belga.[YouTube:body:http://youtu.be/OVf_s3aW_QU]
Honderden Brabanders mogelijk zonder stroomDoor de problemen met de kerncentrale in Doel houdt België de komende maanden rekening met storingen in het energienetwerk. De inwoners hebben allerlei tips gekregen over hoe ze stroom kunnen besparen, in de hoop het netwerk zo min mogelijk te belasten.
Honderden Brabanders en bedrijven in de grensstreek dreigen bij extreem winterweer zonder stroom te komen zitten. Zij zijn aangesloten op Belgische verdeelstations, die worden uitgeschakeld als de Belgen stroom tekort komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.