Brons voor hockeysters in Mendoza na winst op Nieuw-Zeeland: 'Het viel niet mee'

7 december 2014 om 23:09 • Aangepast 24 april 2020 om 20:57
De Nederlandse hockeysters hebben zich zondag bij de Champions Trophy in Argentinië verzekerd van brons. In de troostfinale won Oranje met 2-1 van Nieuw-Zeeland. Voor de olympisch en wereldkampioen kwamen Xan de Waard van Kampong en Lidewij Welten van Den Bosch in Mendoza tot scoren. "We moesten nog één keer alles geven voor brons", vertelde Welten na de wedstrijd. "Gelukkig zijn we daarin geslaagd."

Sjoerd Marijne uit Rosmalen heeft zijn eerste grote hockeytoernooi als bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg afgesloten met de derde plaats. De opvolger van de succesvolle Max Caldas (naar de mannenploeg) zag zijn nieuwe team zondag in de troostfinale van de Champions Trophy in Mendoza moeizaam winnen van Nieuw-Zeeland. Daarmee speelde Oranje de frustraties enigszins van zich af na de gemiste finaleplaats.
Onnodige nederlaag tegen ArgentiniëDe olympisch en wereldkampioen was veroordeeld tot de strijd om het brons door een onnodige nederlaag zaterdag tegen Argentinië (1-2). Volgens Marijne speelde zijn ploeg tegen de titelverdediger de beste wedstrijd van het achtlandentoernooi. Oranje miste echter te veel kansen, vooral in de eerste helft. Het enerverende duel leek op shoot-outs uit te lopen, maar met minder dan een minuut op de klok bezorgde Carla Rebecchi de thuisploeg alsnog de luid bejubelde winst.
"We hebben goed gespeeld, genoeg kansen en corners afgedwongen en veel energie geleverd. Alleen de zege ontbrak", zo luidde het nuchtere commentaar van Marijne, die zijn teleurstelling goed kon verbergen. Hij wilde na de pijnlijke nederlaag tegen de aartsrivaal nog geen overhaaste conclusies trekken. Dat het scorende vermogen van Oranje omhoog moet, zeker ook na het afscheid van centrumspits Kim Lammers, wist Marijne zaterdag natuurlijk ook wel.
Moeizame overwinning Nederland begon een dag later tegen Nieuw-Zeeland, dat Oranje in de groepsfase op 1-1 had gehouden, nog weinig hoopgevend. Lidewij Welten, Valerie Magis en Marloes Keetels lieten meteen alweer grote kansen liggen. Dankzij Xan de Waard, die van dichtbij een soepele aanval afrondde, kwam de ploeg van Marijne in de elfde minuut alsnog op voorsprong (1-0).
Na de snelle treffer van Welten in het tweede kwart (2-0) speelde Oranje nog geen gewonnen wedstrijd. Sophie Cocks verkleinde nog voor de rust de achterstand tot 2-1 uit een slimme strafcornervariant. Na de pauze lonkte Nederland naar 3-1, maar was ook Nieuw-Zeeland een paar keer dicht bij 2-2. Het eindsignaal kwam voor het vermoeide Oranje dan ook als een verlossing.
'Het viel niet mee'Met een assist en een doelpunt had hockeyster Lidewij Welten zondag in Mendoza een groot aandeel in de benauwde zege van Oranje tegen Nieuw-Zeeland. "Het viel niet mee na de nederlaag zaterdag tegen Argentinië in de halve finales", gaf de aanvalster van Den Bosch kort na afloop toe. "We waren voor goud naar Argentinië gekomen. Maar we hebben tegen elkaar gezegd, dat we nog één keer alles moesten geven voor brons. Gelukkig zijn we daarin geslaagd."
Welten gaf toe dat Oranje ook in de troostfinale tegen Nieuw-Zeeland te veel kansen nodig had om tot scoren te komen. "Dat probleem hebben we het hele toernooi gehad. Met ons spel ging het echter wel steeds beter. Daarmee kunnen we komend jaar verder.''