Woonwagenbewoner uit Oss moet na dood moeder weg vanwege ‘uitsterfconstructie'

8 december 2014 om 08:13 • Aangepast 21 november 2020 om 21:10
nl
Ossenaar Henk Kersten moet na de dood van zijn moeder verplicht vertrekken uit het woonwagenkamp in zijn woonplaats. Dit vanwege het uitsterfbeleid dat de gemeente voert om doelbewust het woonwagenkamp kleiner te maken. Dat wordt zondagavond duidelijk in een reportage van KRO Brandpunt.
Profielfoto van
Geschreven door

Dit beleid, dat door de gemeente Oss in een brief een ‘uitsterfconstructie’ wordt genoemd, is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, vertelt professor Internationaal Recht Yvonne Donders.
'Alles wordt ons ontnomen'In de uitzending komen ook bewoners van het woonwagenkamp aan de Terraweg in Best aan het woord. Zij voelen zich gediscrimineerd en stellen dat het kamp doelbewust wordt uitgeroeid door burgemeester Anton van Aert.
“Willen ze oorlog, dan krijgen ze oorlog”, vertelt bewoonster Hetzet Weiss in de reportage. “Alles wordt ons ontnomen. Wij hebben ook rechten. Je ziet dat ons kamp steeds kleiner wordt. Ze houden ons gewoon voor de gek.”

Wachten op privacy instellingen...

'Geen woonwagenkamp meer over'Burgemeester Van Aert bevestigt dat het woonwagenkamp kleiner wordt, maar dat heeft puur te maken met de veiligheid. “De wagens staan te dicht op elkaar en er is maar één toegangsweg. Dat zorgt voor een gevaarlijke situatie en die wil ik voorkomen”, licht hij toe.
Bewoner Kersten heeft een advocaat in de arm genomen die gaat kijken of hij in het woonwagenkamp in Oss mag blijven wonen. “De gemeente vertelde me dat ik geen bezwaar kon maken. Nederland is een land van allerlei culturen, maar niet van ons”, betreurt hij. “Als dit zo doorgaat, is er over dertig jaar geen woonwagenkamp meer over.”

Wachten op privacy instellingen...

In strijd met de wetProfessor Donders spreekt met afschuw over de ‘uitsterfconstructie’ van de gemeente Oss. “Wat een afschuwelijke term. De gemeente houdt geen rekening met het feit dat daar mensen leven en zij ook rechten hebben.”
Volgens Donders is het beleid dat veel gemeenten voeren in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht op respect voor privéleven, familie- en gezinsleven en woning omvat.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.