Gemeente Waalre begint met sloop gemeentehuis: 'Gebeurt uiterst zorgvuldig'

8 december 2014 om 07:38
Omroep Brabant
Foto: Hans van Hamersveld/SQ Vision
Omroep Brabant
De wethouder krijgt sloopinstructies (foto: Hans van Hamersveld/SQ Vision)
1/2 Foto: Hans van Hamersveld/SQ Vision
De gemeente Waalre is maandag gestart met de daadwerkelijke sloop van het gemeentehuis dat twee jaar geleden door een aanslag werd verwoest. Slopers zijn begonnen aan de nieuwere aanbouw en zijn daar ongeveer een maand mee bezig.
Geschreven door

Het gaat om de vleugels van het gebouw, die uit het eind van de vorige eeuw stammen. Wethouder Marina Starmans gaf het startschot voor de sloop. Die begon om halfnegen 's ochtends en duurt ongeveer dertig werkdagen. [Tweet:body:https://twitter.com/Ropj/status/541859269206081536]
Slopers werken zorgvuldigHet Eindhovense Sloop en Grondwerken M. Heezen BV voert de werkzaamheden uit. De slopers halen de kantoorvleugels onder asbestcondities weg. Dit betekent dat ze eerst de asbest verwijderen voordat ze, over enkele weken, gaan slopen. "De sloop van de kantoorvleugels gebeurt uiterst zorgvuldig en is er op gericht om de restanten van het monumentale gedeelte te behouden", aldus de gemeente. Herbruikbare materialen als kozijnen, metaal en hout worden apart afgevoerd, zo zegt de gemeente. Daarnaast storten de werklieden de kelders van de kantoorvleugels vol met zand, waarna ze het terrein inzaaien met gras. Daarna kunnen wandelaars het terrein en de wandelpaden aan de Koningin Julianalaan weer veilig betreden.
BEKIJK OOK: Zo ziet het afgebrande gemeentehuis van Waalre er van binnen uit na de verwoestende aanslag
Monumentale deelHet is nog niet duidelijk wat er uiteindelijk met de gevels van het oude, monumentale gemeentehuis gaat gebeuren. De gemeenteraad, die het monumentale deel als 'een echo uit het verleden' wil behouden, wil dat volgend jaar in overleg met de inwoners bepalen. Voorlopig zijn de restanten gestabiliseerd, dichtgetimmerd en omheind, wat in september gebeurde.
Het begin van de sloop duurde even doordat de gemeente eerst een asbestonderzoek wilde uitvoeren. Op die manier kon worden bepaald hoe veilig werklieden hun werk kunnen doen. Daarnaast liep er nog een aanbestedingsonderzoek. In november bepaalde de gemeente dat Sloop en Grondwerken M. Heezen BV het werk mag uitvoeren.
Aanslag verwoest gemeentehuisHet oude gemeentehuis van Waalre werd in de zomer van 2012 verwoest toen er twee auto's naar binnen reden en er brand werd gesticht. De aanslag is tot dusver niet opgelost. De gemeente krijgt intussen een nieuw stek in activiteitencentrum 't Hazzo in Aalst, zo werd begin dit jaar besloten.
Alle berichtgeving over de aanslag in Waalre is terug te lezen op de themapagina.

Wachten op privacy instellingen...