Marathonschaatsers hopen op strenge winter: 'Dan staan we als briesende paarden aan de start' - Omroep Brabant
Video

Marathonschaatsers hopen op strenge winter: 'Dan staan we als briesende paarden aan de start'

8 december 2014 om 10:27
nl
De Nederlandse marathonschaatsers streden dit weekend in alle luwte om de KPN Marathon Cup in Tilburg. In tegenstelling tot de langebaanschaatsers kunnen de marathonschaatsers namelijk op weinig media-aandacht rekenen. "Langebaanschaatsen is een Olympische sport, dat is populairder op tv", concludeert marathonschaatser Jochem Uithoven uit Andel.
Geschreven door

Toch heeft het marathonschaatsen in het verleden er beter voorgestaan dan nu het geval is. Dat weet oud-marathonschaatser Arnold Stam uit Sprang-Capelle als geen ander.
Marathonschaatsen vroeger populairStam won verschillende marathonklassiekers en werd in 1997 vijfde tijdens de Elfstedentocht. In zijn tijd werd het marathonschaatsen nog regelmatig op televisie uitgezonden. "De nieuwe lichting weet niet beter. Ik heb toevallig een paar dagen geleden nog wat oude beelden van vroeger zitten bekijken. Toen werden bijna alle wedstrijden live uitgezonden."
Het marathonschaatsen wordt pas 'hot' als het op natuurijs wordt verreden. En vooral het gebrek aan dat laatste, lijkt de doodsteek voor de sport te worden. "We hebben een aantal jaar geen strenge winters gehad. En ook geen Elfstedentocht. Dat zou het breekpunt wel eens kunnen zijn", denkt Stam.
Elfstedentocht redding? "Op het moment dat er bij ons natuurijs ligt dan zijn wij in the picture", legt Uithoven van Team Snelle Jelle uit. "Dan breekt de hel los. Dat is zo mooi te zien altijd. We staan dan als briesende paarden aan de start."
Een Elfstedentocht zou het marathonschaatsen een positieve impuls kunnen geven, denken de marathonschaatsers. Maar de kans dat de legendarische schaatstocht deze winter nog wordt gehouden, is niet groot. Het jaar 2014 gaat waarschijnlijk de boeken in als het warmste jaar ooit.
2014 warm jaarToch blijven de marathonschaatsers hoop houden op een nieuwe Elfstedentocht. "Op het moment dat men vorst aangeeft dan moet ik altijd een beetje lachen. Het zal wel, hij komt toch niet, denk ik dan", zegt Stam. "Maar uiteindelijk was dat in 1997 ook zo. Toen dachten wij ook dat ie niet zou komen. Maar in een keer stond we voor de start van de Elfstedentocht."
Ook Uithoven houdt hoopt op een strenge winter. "Hij komt met de dag dichter bij, zeggen wij altijd. Maar of de Elfstedentocht binnen nu en vijf jaar wordt gereden? Dat weet ik echt niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.