Nieuwe test Q-koorts kan na jaren nog infectie aantonen: 'Ik wil zekerheid' - Omroep Brabant
Video

Nieuwe test Q-koorts kan na jaren nog infectie aantonen: 'Ik wil zekerheid'

8 december 2014 om 13:37
nl
Ze wil zeker weten of de klachten die ze jaren geleden had, te maken hadden met Q-koorts. En daarom meldt Rosalinde van Ravestein uit Uden zich maandag in het Osse ziekenhuis Bernhoven voor een bloedafname. Met een paar buisjes van haar bloed kan het bedrijf Innatoss Laboraties in Oss volgens een nieuwe test achterhalen of ze antilichamen heeft.
Geschreven door

Dat ze destijds niet op Q-koorts is getest, had volgens Rosalinde vooral te maken met de tijdgeest. "Ik had vage klachten als vermoeidheid en hoofdpijn,  maar er was toen nog niet veel bekend over Q-koorts, dus huisartsen brachten het niet snel daarmee in verband." Haar klachten zijn inmiddels over, maar uit 'nieuwsgierigheid' laat ze zich nu toch testen.  
Nieuwe test gebruikt geheugencellen in bloedDe test Q-detect kan dankzij geheugencellen in het bloed nog jaren na een infectie Q-koorts aantonen. Dat kan niet met de oude methode die het aantal antistoffen meet. Naarmate een infectie langer geleden is, wordt die meetmethode moeilijker.
Jet Hoogeveen uit Oss is vanwege ernstige Q-koortsklachten al meer dan drie jaar niet in staat meer dan tien uur per week te werken. "Een gewoon avondje stappen als jonge twintiger zit er helaas niet meer in", zegt ze.
Test laat na jaren nog antilichamen zienZe werkte mee aan de test omdat ze wilde weten of er bij haar ondanks de behandeling met antibiotica nog steeds sporen van Q-koorts te vinden zijn. En dat blijkt helaas het geval. "Er zitten antilichamen in mijn bloed en dat wijst erop dat de Q-koorts er nog steeds zit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.