Video

Politici bezoeken Oosterhout om gebied geplande hoogspanningslijn met eigen ogen te zien

8 december 2014 om 14:04
nl
Verschillende politici brachten maandag een bezoek aan Oosterhout om met eigen het gebied te zien waarin de hoogspanningslijn is gepland.
Geschreven door

Maandagochtend waren PvdA-politicus Henk Leenders en VVD-statenlid Aad van Lopik te gast. In de middaguren brengt ook VVD-kamerlid Hayke Veldman nog een bezoek aan Oosterhout. De politici werden onder meer door boswachter John Sips rondgeleid in het bosgebied waar de hoogspanningslijn is gepland.
Volgens Sips is het een uniek gebied. "Het landgoed Oosterheide ligt ingeklemd tussen Oosterhout en Breda. Het gebied wordt dagelijks drukbezocht door mensen die de rust zoeken." De Bredase politicus kent het bos. "Ik kan me voorstellen dat de bewoners van Oosterhout enorm zijn geschrokken. Ik vind het belangrijk om de exacte locatie te bezoeken. Dat is belangrijk voor een zorgvuldige besluitvorming", aldus Leenders.
VVD-statenlid Aad van Lopik kent de gevaren van de aanleg van een dergelijk tracé. Van Lopik: "De gezondheidsrisico's zijn groot. Het magnetisch veld heeft een grote impact op de gezondheid."
Veel weerstandIn de Oosterhoutse wijk Oosterheide is veel weerstand tegen de nieuwe hoogspanningslijn. De inwoners zijn ongerust over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Eind september bracht een protestavond duizend bewoners op de been.
Minister Henk KampHet ministerie was eigenlijk van plan om de nieuwe hoogspanningsleiding tussen Borssele en Tilburg via een noordelijke route te laten lopen. Eind augustus kwam ineens het bericht dat toch werd gekozen voor een andere optie en die loopt via bedrijventerrein Borchwerf in Roosendaal, langs onder meer Oudenbosch en Etten-Leur en via de zuidrand van de wijk Oosterheide in Oosterhout naar Tilburg.
Volgende maandag 15 december brengt minister Henk Kamp een bezoek aan Oosterhout. Hij zal onder andere in gesprek gaan met het actiecomité Oosterhout 380kV en lokale bestuurders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.