Vliegbasis Gilze-Rijen bij uitstek de plek voor waardig onderzoek wrakstukken MH17

8 december 2014 om 16:51
nl
Dinsdagmiddag om twee uur komen de wrakstukken van de MH17 aan op vliegbasis Gilze-Rijen. Een konvooi vrachtwagens is afgelopen week vertrokken vanuit Oekraïne. Op vliegbasis Gilze-Rijen worden de stukken onderzocht. En wordt er een poging gedaan om een deel van het vliegtuig te reconstrueren.
Geschreven door

Burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen wist al enige tijd dat de wrakstukken naar vliegbasis Gilze-Rijen zouden komen. Er moest door de luchtmachtbasis namelijk een vergunning worden aangevraagd om daar tenten te kunnen neerzetten.
De wrakstukken komen dinsdag aan en worden dan uitgeladen in tenten. Daar worden ze gesorteerd. Vervolgens worden ze naar de hangar gebracht waar geprobeerd wordt een deel van het vliegtuig in elkaar te zetten.
BeveiligingVolgens Boelhouwer zijn er een paar redenen waarom gekozen is voor vliegbasis Gilze-Rijen. Op vliegbasis Gilze-Rijen zijn een paar hangars beschikbaar gekomen omdat het onderhoud van de grote helikopters is verplaatst naar Woensdrecht.
"Het is bovendien een militaire basis. Die is makkelijker te beveiligen en af te schermen dan wanneer je op een andere luchthaven zit." De luchtmachtbasis zal volgens de burgemeester niet extra beveiligd worden. Ook omdat een dergelijke basis sowieso al goed beveiligd is.
"De privacy voor de nabestaanden is heel belangrijk en zal niet zo zijn dat iedereen daar met grote lenzen op zit te loeren", aldus Boelhouwer.
Rouwproces afmakenDe nabestaanden zijn ook uitgenodigd om bij de aankomst van de wrakstukken te zijn. Op een enkele uitzondering na hebben die nog geen kans gehad om dat toestel te zien.
"Dat is wel heel belangrijk voor nabestaanden. Dat is de plek waar een einde kwam aan het leven van hun geliefde of geliefden. Het draagt bij om het rouwproces af te maken", aldus de burgemeester van Gilze en Rijen.
Toestel bekijken"Ik kan me voorstellen dat de nabestaanden over een tijd de gelegenheid krijgen om het toestel in gereconstrueerde vorm van dichtbij te zien. En op die manier ook het gevoel krijgen dat dat de plek is waar hun geliefde is overleden."
De burgemeester verwacht wel extra drukte dinsdag bij de vliegbasis. Er komen sowieso al 50 journalisten en dat zullen er meer worden zodra de vrachtwagens het terrein op rijden. Boelhouwer zal zelf dinsdag niet aanwezig op de luchtmachtbasis.
"Onze taak is uitsluitend terughoudend. Wij moeten er voor zorgen dat de wrakstukken goed op de basis aankomen. En we moeten ervoor zorgen dat de wrakstukken op en waardige manier in elkaar kunnen worden gezet zodat de reconstructie kan plaatsvinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.