'Super Toll' moet bewoners Woensel in Eindhoven bij elkaar brengen

9 december 2014 om 14:21
nl
Elkaar leren kennen door middel van een kunstwerk. Dat klinkt raar, maar het gebeurt in Woensel. Buurtbewoners werken daar onder leiding van kunstenaar Tijs Rooijakkers aan een grote tol: Woensel Supertoll. Een tol, gemaakt van tientallen planken met daarop teksten van bewoners in de vorm van een wervelwind.
Geschreven door

De teksten op de planken zijn doelen, drijfveren en ambities van bewoners. Ze komen tot stand tijdens speciale workshops. "Daarin nodigen we buurtbewoners uit", vertelt Rooijakkers.
"Mensen die elkaar nog niet kennen, mensen die elkaar wel kennen, ouderen, jongeren, hangjongeren van het plein... En met die mensen gaan we aan de slag met het versieren van de planken." De basis is een rapclip van Fresku. Tijs: "Die laten we horen en vanuit daar leiden we mensen de creativiteit in."
'Je bent nooit alleen'Op de planken staan allerlei soorten teksten. "Op mijn plank staat:  je bent nooit alleen", vertelt een bewoner. "Vorig jaar is mijn zusje overleden. En toen ik bij haar zat zei ik dat altijd tegen haar."
Volgens Rooijakkers gaat het project, genomineerd voor de Brabantse Cultuurprijs 2014, steeds meer leven in de wijk. "Mensen zien de planken steeds vaker hangen, er is steeds meer in de media en steeds meer bewoners doen mee."
Het mooie aan het project vind ik de verbondenheid", vertelt een bewoner. "Dat je met z'n allen iets nalaat in Eindhoven." "En we hebben elkaar door dit project beter leren kennen", vult een andere bewoner aan. "Het contact onderling was enorm en hartverwarmend."
Tollen door de wijkUiteindelijk zal er een grote tol in Woensel komen te staan. Daarin zullen de teksten van enkele bewoners komen, maar ook die van rapper Fresku en een stadsdichter. Tijs: "En later zal de tol door wegwerkzaamheden ook nog in het echt tollen, om na een half jaar weer terug te komen op de oude plek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.