Gehandicapte vrouw (43) die hulpverlener de keel dichtkneep vrijgesproken van poging tot doodslag

9 december 2014 om 16:47
nl
Een 43-jarige bewoonster van woongemeenschap Bronlaak in Oploo die in maart een orthopedagoge naar de keel vloog, wordt niet veroordeeld voor poging tot doodslag. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Justitie eiste twee weken geleden nog één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.
Geschreven door

Volgens justitie wilde de vrouw, die een verstandelijke beperking heeft, twee zorgverleners van het leven beroven.
Geen levensbedreigende situatieDe vrouw, die al twintig jaar op Bronlaak woont, had al langer ruzie met een medebewoonster. Na een woordenwisseling rende de verdachte overstuur het kantoor van de orthopedagoge binnen en greep haar bij de keel.
Uit onderzoek zou blijken dat de vrouw slechts korte tijd de keel van de medewerkers dicht hield. De slachtoffers werden snel door collega’s bevrijd. Er was volgens de rechter geen sprake van een levensbedreigende situatie. De bewoonster is daarom vrijgesproken van twee pogingen tot doodslag.
Psychische klachtenDe bewoonster heeft zich wel schuldig gemaakt aan mishandeling. De vrouw wordt al jaren in de gaten gehouden, omdat mensen in de zorginstelling beweerden dat zij geen verstandelijke beperking zou hebben. Dit spreekt de rechtbank tegen.
De rechter vindt dat de vrouw maar ‘in zeer beperkte mate’ verwijt kan worden gemaakt van de mishandelingen. Wel moet ze haar slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 765 euro. Eén van de slachtoffers heeft nog steeds psychische klachten van het voorval.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.