VDL Groep bouwt mee aan grootste telescoop ter wereld

9 december 2014 om 18:28
nl
De VDL Groep in Eindhoven gaat meebouwen aan de European Extremely Large Telescope in Noord-Chili, de grootste telescoop ter wereld. Samen met TNO in Delft en NOVA ontwikkelt VDL de ondersteuning van de hoofdspiegel van de telescoop.
Geschreven door

In 2010 werden door VDL en TNO al eerder prototypes voor de ondersteuning gemaakt. Samen met NOVA zijn ze er nu opnieuw in geslaagd om de vervolgopdracht binnen te halen bij ESO.
SterrenstelselsDe telescoop gaat wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van planeten, de samenstelling van nabije sterrenstelsels en het diepe heelal mogelijk maken. De Nederlandse ondersteuningsstructuur houdt de hoofdspiegel van de telescoop in de gewenste vorm.
Deze spiegel krijgt een doorsnede van 39 meter en wordt opgebouwd door middel van 798 zeshoekige spiegelsegmenten. Ieder spiegelsegment heeft een eigen draagstructuur waarmee de spiegel zeer nauwkeurig - binnen vijf nanometer - wordt gericht.
Een miljard euroBegin december heeft het European Southern Observatory groen licht gegeven voor de bouw van de telescoop die in twee fasen zal plaatsvinden. Voor de eerste fase is een bedrag van ongeveer één miljard euro beschikbaar gesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.