Kerstpakkettentrends 2014: wie het meest verdient, krijgt de mooiste doos, zorg komt er bekaaid af

10 december 2014 om 18:50
Dit jaar zullen ruim vier miljoen werknemers een kerstpakket ontvangen. Uit eigen onderzoek van kerstpakkettenaanbieder Tintelingen uit Den Bosch blijkt dat kleinere bedrijven een stuk guller zijn dan grote bedrijven. De duurste pakketten krijg je bij de overheid, winkels of industrie. En hoe meer je verdient, hoe duurder je kerstpakket.
Geschreven door

Tintelingen heeft onderzoek gedaan onder duizend van haar klanten. Daaruit blijkt dat er dit jaar gemiddeld net zoveel wordt uitgegeven aan een kerstpakket dan een jaar geleden.
Verschil in beroepsgroepenDe Bossche kerstpakkettenaanbieder ziet duidelijk verschillen tussen beroepsgroepen. Medewerkers kinderopvang, zorg en onderwijs krijgen de kleinste kerstpakketten, personeel van overheid, winkels en industrie krijgt de duurste pakketten. Werkgevers in de laatstgenoemde branches geven gemiddeld ruim veertien euro meer uit aan het eindejaarsgeschenk
"Dit houdt duidelijk verband met de hoogte van de lonen in deze sectoren: hoe meer je verdient hoe duurder het kerstpakket”, aldus Patrick Moreu, manager bij Tintelingen.
Kleiner bedrijf is duurder pakketHoe kleiner het bedrijf, hoe duurder en groter het kerstpakket. Het onderzoek toont aan dat er bij bedrijven tot 250 medewerkers meer wordt geïnvesteerd in het kerstpakket, zo’n 42,50 euro. Een heel ander plaatje dan bij bedrijven vanaf 250 medewerkers waar gemiddeld 32 euro wordt besteed aan het eindejaarsgeschenk.
Moreu licht toe: "Hoe kleiner het bedrijf, hoe persoonlijker de relatie tussen de medewerkers en de baas. Bij grote bedrijven wordt het regelen van de kerstpakketten neergelegd bij een professionele inkoper terwijl in het MKB de eigenaar deze taak vaak zelf oppakt. Dat zie je terug in de waarde van het eindejaarsgeschenk. Daarnaast is het ook een budgetkwestie want hoe groter het bedrijf hoe groter de kostenpost."
Streekproducten en fair trade sieraden zeer gewildTintelingen geeft ook een uniek inkijkje in het gemiddelde kerstpakket. Pakketten met biologische streekproducten worden veel besteld. Hetzelfde geldt voor fair trade sieraden. Ook producten in en om het huis zoals een dockingstation vinden dit jaar gretig aftrek.

Wachten op privacy instellingen...