Burgemeester Onno Hoes van Maastricht stapt op: 'Dit kan ik de stad en mezelf niet aandoen'

10 december 2014 om 18:03
nl
Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft woensdag zijn vertrek aangekondigd. "De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen'', laat hij weten in een verklaring. Bosschenaar Hoes blijft aan tot er een vervanger is gevonden.
Geschreven door

De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending van PowNews over privéontmoetingen van Hoes met een jonge man.
Een jaar geleden werd naar aanleiding van een affaire met een zogenoemde toyboy in de gemeenteraad al afgesproken dat Hoes de stad niet meer in verlegenheid zou brengen. Dat hij toen nog een relatie had met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde, maakte dit extra opvallend. In oktober ging het stel na 22 jaar uit elkaar.
'Ik blijf strijden voor het privédomein'Op de site van de gemeente Maastricht is een verklaring van Bosschenaar Hoes te lezen over zijn vertrek. "Vorige week is een deel van mijn privéleven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn."
Hoes laat weten dat hij ontsteld is dat zijn privéleven publiek is gemaakt. "Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en dat er een zeker privédomein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen 'privé' en 'publiek' een uitspraak te doen."
'Sterke bestuurder'De 53-jarige VVD'er Onno Hoes die een reputatie heeft als sterk bestuurder en politicus, is genekt door twee seksueel getinte privéopnames. Hoes maakte in Maastricht net de vier jaar vol, hij begon in november 2010 aan zijn burgemeestersperiode in de Limburgse hoofdstad. De in Leiden geboren burgemeester kon wel tegen een stootje. Hoes bouwde door de jaren heen aan een schijnbaar ijzersterkte reputatie als politicus en bestuurder.
Hij was in het verleden onder meer gemeenteraadslid in Den Bosch en lid van Provinciale Staten en de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. De VVD-bestuurder werkt verder ook als voorzitter van een organisatie met aanzien, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Hij kondigde onlangs zijn vertrek daar aan omdat hij de werkzaamheden steeds moeilijker te combineren vond met zijn werkzaamheden in Maastricht.
Hoes is verder nog voorzitter van de Stichting Nationale Boomfeestdag. In Maastricht bond Hoes onder meer de strijd aan met de gecriminaliseerde wiethandel en de coffeeshops.
Voor zomervakantie nieuwe burgemeesterNog voor de zomervakantie moet Maastricht een nieuwe burgemeester hebben. Gouverneur Theo Bovens heeft de gemeenteraad van Maastricht woensdag gevraagd zo spoedig mogelijk een profielschets voor een nieuwe burgemeester te maken en een vertrouwenscommissie voor de voordracht samen te stellen.
Hoes heeft Bovens woensdag zelf mondeling op de hoogte gesteld van zijn besluit. Dat in de overwegingen van het besluit van de burgemeester journalistieke methodes met opnames met een verborgen camera mogelijk een rol hebben gespeeld, vindt de gouverneur 'een zorgwekkende ontwikkeling', voegt hij eraan toe.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.