Wielerploeg Lars Boom blijft in WorldTour, Astana krijgt nieuwe licentie van UCI

10 december 2014 om 23:06
nl
De internationale wielrenunie heeft woensdagavond besloten Astana toch een nieuwe licentie te geven voor de WorldTour. De wielerploeg van renner Lars Boom uit Vlijmen was in opspraak geraakt door een vijftal dopingaffaires.
Geschreven door

Maar de ethische commissie van de UCI zag uiteindelijk onvoldoende redenen om de Kazakse ploeg in 2015 de toegang tot de belangrijkste wedstrijden te weigeren. Astana werd regelmatig in verband gebracht met dopingdokter Michele Ferrari.
VoorwaardenDe verlenging van hun A-status in het profpeloton heeft nog wel een paar voorwaarden. "Astana zal nog worden gehoord door het instituut voor sportwetenschappen van de universiteit van Lausanne, een onafhankelijke en ter zake kundige instantie op dit gebied", zei UCI-voorzitter Brian Cookson. "Die gaat kijken naar de omstandigheden van die dopinggevallen om te bepalen of en in hoeverre de ploeg dan wel het management verantwoordelijk is."
De tweede voorwaarde is dat Astana zich conformeert aan wat de UCI 'de interne' operationele vereisten van de profploegen" noemt. De UCI had aanvankelijk aan het eind van de middag een uitspraak willen doen, maar nam toch nog wat meer bedenktijd om het dossier nog op een aantal details nader te bestuderen.
Dopingarts FerrariAfgelopen weekeinde kwam extra studiestof uit Italië, waar in de media het bericht opdook dat Astana banden had met de levenslang geschorste dopingarts Michele Ferrari, die onder anderen Lance Armstrong tot zijn klantenkring mocht rekenen.    Ferrari ontkent elke betrokkenheid bij de formatie van Alexander Vinokoerov. Diens naam staat overigens wel op een lijst met 38 verdachte  (ex-)renners die de Gazzetta dello Sport woensdag publiceerde naar aanleiding van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie van Padua heeft ingesteld naar het dopingschandaal rond Ferrari. Ook Roman Kreuziger, oud-Giro-winnaar Denis Mentsjov en Valentin Iglinski, door Astana geschorst, worden genoemd; Nibali en zijn Friese ploegmaat Westra echter niet.    Nog geen debuutLars Boom reed afgelopen seizoen voor Belkin, maar besloot die ploeg in te ruilen voor de equipe uit Kazachstan. Een officieel debuut moet de Brabander nog maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.