Philips wint prijs dankzij licht dat agressie kan verminderen, onder meer op Stratumseind

11 december 2014 om 00:00
Philips, de TU/e en de gemeente Eindhoven hebben woensdagavond een prijs op het gebied van veiligheid gewonnen. Dat deden ze met intelligente verlichting' om een eventuele agressieve sfeer te doen omslaan.
Geschreven door

De drie organisaties begonnen vorig jaar met het project, dat De-escalate heet. Met dat project proberen ze om agressieve situaties te verminderen door het gebruik van licht.
Experimenteren in het 'echte' levenZe borduren daarmee voort op eerder onderzoek. Daaruit bleek dat licht van invloed kan zijn op hoe iemand zich voelt en hoe iemand zich gedraagt in een bepaalde omgeving.
De onderzoekers experimenteren al lange tijd met verschillende soorten en kleuren licht. Dit doen ze in een lab, maar ook in uitgaansstraat Stratumseind. Afgelopen zomer zetten ze meer wetenschappers op het onderzoek.
'Geweldige pluim'Van minister Melanie Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu nam projectleider Yvonne de Kort van de TU/e woensdag de prijs, de zogeheten Don Berghuijs Award, in ontvangst.
"Dit is een geweldige pluim voor dit bijzondere samenwerkingsproject, waarbij we met de industrie, gemeente en ondernemers in Eindhoven de handen ineen slaan om op een vernieuwende manier naar overlast en agressie te kijken", zegt een enthousiaste De Kort.

Wachten op privacy instellingen...