Zeldzame boommarter doodgereden bij Halsteren: 'Dieren tot drie jaar geleden hier niet gezien'

11 december 2014 om 12:36 • Aangepast 21 november 2020 om 21:06
nl
Een zeldzame boommarter is deze week doodgereden op de Tholenseweg bij Halsteren. Een passant, die het dier had gevonden, heeft het woensdag bij boswachter Erik de Jonge gebracht.
Profielfoto van
Geschreven door

"Het is erg jammer", betreurt de boswachter de dood van de boommarter. "Aan de andere kant is het een teken dat de populatie aan het groeien is. Tot drie jaar geleden dachten we dat er geen boommarters meer waren op de Brabantse Wal. Ze kwamen in Nederland alleen voor in Oost-Brabant en de Veluwe."
De boommarters die nu op de Brabantse Wal leven, komen volgens De Jonge uit een populatie die daar vroeger al was. Hij vermoedt dat er op dit moment in het gebied rond Bergen op Zoom hooguit vijftien tot twintig boommarters leven.
Jong mannetjeHet dier dat deze week werd gevonden, was een jong mannetje. "Hij was waarschijnlijk op zoek naar nieuw leefgebied", legt De Jonge uit. Zelf heeft hij dit voorjaar ook een dode boommarter gevonden bij Landgoed Mattemburgh. "Dit soort dieren zijn gevoelig voor aanrijdingen."
De boswachter is daarom blij dat er een wildtunnel komt onder de A58 bij Landgoed Mattemburgh. Dat die tunnel er komt, heeft onder meer te maken met dieren als de boommarters die al snel worden aangereden op wegen.
Onderzoek"De dode boommarter wordt nog onderzocht door mensen van de martervereniging in Nederland", vertelt de boswachter. Mogelijk gaat het Dutch Wildlife Health Centre het dier eveneens bekijken. Dit instituut vergaart kennis over de gezondheid van wilde dieren.
De dode boommarter die in het voorjaar werd gevonden, is opgezet en in het bezoekerscentrum De Kraaijenberg van Brabants Landschap geplaatst. Het dier dat deze week werd gevonden, liep dusdanige verwondingen op dat het niet meer geschikt is om op te zetten. "Misschien gaat het terug naar de vinder."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.