Video

Zoektocht naar cobra in Made kost 25.000 euro, gemeente Drimmelen doet aangifte tegen eigenaar

11 december 2014 om 17:06
nl
De gemeente Drimmelen heeft aangifte gedaan tegen de eigenaar van de slang die eerder dit jaar ontsnapte in Made. Het college wil zo kijken of het de gemaakte kosten van de zoektocht op de man kan verhalen. Dat maakte de gemeente donderdag bekend. Justitie gaat de man strafrechtelijk vervolgen.
Geschreven door

De zogeheten Kaapse cobra hield Made in september in de ban. De slang ontsnapte uit een terrarium aan de Valkenhof. Het duurde dagen voor de gemeente en de eigenaar het dier vonden bij de woning.
Duizenden euro's schadeDe zoektocht naar de giftige slang kostte Drimmelen naar eigen zeggen zo'n 25.000 euro. Een groot deel van het bedrag was voor de fulltime-inzet van een crisisteam en het inschakelen van een slangenexpert, zegt de gemeente.
Drimmelen liet eerder al weten te onderzoeken of ze de kosten kan verhalen op de eigenaar van de slang, Luc van Hintum. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter uitspraak doet in de zaak.
Justitie maakte donderdag ook bekend Van Hintum te willen vervolgen. De man kan uiteindelijk een geldboete krijgen of een gevangenisstraf van maximaal een half jaar. "Er is veel commotie en ongemak veroorzaakt", lichtte een woordvoerster  toe. Zo moesten buren de nacht uit voorzorg elders doorbrengen en werden voetbalwedstrijden afgelast.
'Gaat om de principiële zaak'Burgemeester Gert de Kok heeft vertrouwen in de zaak. "De eigenaar van de slang moet snappen dat hij veel mensen in Made heeft laten schrikken. Ook willen wij hem erop wijzen dat hij iets heeft gedaan wat niet mag", zo vertelt hij. "Je mag wel gevaarlijke dieren houden, maar je moet er wel voor zorgen dat ze niet kunnen ontsnappen."
Overigens schat de burgemeester in dat het niet eenvoudig zou zijn om het forse bedrag van 25.000 euro te verhalen op Van Hintum. "Het gaat ons allereerst om de principiële zaak. Wij willen duidelijk maken dat dit niet had mogen gebeuren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.