Video

Boeren sluiten vrede met Albert Heijn: 'Supermarkten niet als de vijand blijven zien'

11 december 2014 om 17:11
nl
Van het vijandbeeld dat vaak wordt geschetst tussen boeren en supermarkt Albert Heijn klopt niets. Dat zegt Albert Heijn topman Sander van der Laan. Hij was donderdag een van de sprekers op het jaarlijkse congres van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Volgens van der Laan is AH gebaat bij een sterke agrarische sector in Nederland.
Geschreven door

Vraag een willekeurige boer op het congres of de prijzen van zijn producten hoog genoeg zijn en hij schiet bijna spontaan in de lach. “Ik sta eigenlijk voor niets te werken”, zegt een melkveehouder uit Grave. Ook een varkensboer op het ZLTO congres zegt dat de prijzen veel te laag zijn.
VijandbeeldHet is een algemeen gehoorde klacht in de agrarische sector dat de boeren te weinig geld krijgen voor hun producten. Toch vindt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers dat de boeren vaak vast zitten in vijandbeelden: “Het helpt niet als we supermarkten, maar ook Natuur en Milieu, Greenpeace, Wakker Dier enzovoorts als onze vijand blijven zien.
Sander van der Laan zegt dat Albert Heijn kennis over het doen en denken van de consument wil delen met de boeren: “De media maken er soms melding van dat wij tegen over elkaar staan, de praktijk wijst vandaag uit dat niets minder waar is”
Desgevraagd geeft de AH topman toe dat boeren wel eens klagen over lage prijzen. “Maar als de prijzen hoog zijn, dan hoor je ze niet”, voegt hij eraan toe.
KerstrolladeAls commerciële man kan hij het niet laten om meteen reclame te maken voor de kerstrollade die volgende week 'in de bonus' is: “Met vlees van Nederlandse boeren." Of de boeren ook tevreden kunnen zijn is onduidelijk, want de prijs blijft nog even geheim.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.