'Wie had dit durven dromen?', Eindhoven nadert tweede plaats na raar duel met De Graafschap

12 december 2014 om 23:01
FC Eindhoven heeft belangrijke zaken gedaan in de top drie van de Jupiler League. Door de 4-3 overwinning op De Graafschap en het verlies van Roda JC tegen NEC, liep de ploeg drie punten in op de concurrent uit Limburg. De Eindhovenaren staan nog maar een punt achter op Roda JC, dat tweede staat.

Na vier minuten juichten de Eindhoven-fans al. Zij verkeken zich echter. Het afstandsschot van Roald van Hout verdween net naast het doel van De Graafschap. Vier minuten later was ook Joey Sleegers dicht bij een treffer na een rush door het midden, maar ook zijn schot ging rakelings langs de paal.
Redding MuytersDe Graafschap was gewaarschuwd, hield de ruimtes klein en zat er fel op. FC Eindhoven had het daar lastig mee. De Graafschap schoof steeds verder op richting het doel van Tom Muyters. De doelman moest met een zweefduik redding brengen op een effectbal van Jerry  van Ewijk. Die kreeg van Norichio Nieveld te veel gelegenheid van rechts naar binnen te trekken.
De 1-0 in de 38e minuut kwam voor Eindhoven als geroepen. Fries Deschilder had aan een schaarbeweging voldoende om Vlatko Lazic te passeren en zijn voorzet werd met de punt van de teen binnengetikt door Tom Boere.
Snelle trefferMeteen na rust viel de 2-0. Tom Boere miste glijdend nog een intikker, maar een minuut later scoorde Joey Sleegers wel. Dat gaf FC Eindhoven vleugels. Negen minuten later leek Jens van Son het duel definitief te beslissen. Zijn afstandsschot werd van richting veranderd. Daardoor stond De Graafschap-keeper Hidde Jurjus op het verkeerde been: 3-0.
De Graafschap deed diezelfde minuut echter wat terug. Norichio Nieveld verloor Vincent Vermeij uit het oog en die passeerde Muyters met een kopbal. En twaalf minuten later was Vermeij weer trefzeker.
De kluts kwijtEindhoven leek de kluts kwijt na die 3-2. De ruimtes op het veld werden te groot. Steeds meer spelers verloren hun individuele duels en keken naar elkaar. De Graafschap rook bloed, ging verder naar voren voetballen en scoorde opnieuw: 3-3.
"Misschien dachten we dat het duel na de 3-0 dat de wedstrijd binnen was", vertelde verdediger Chiro N'Toko na afloop. "Misschien kwam het door minder concentratie, maar zoiets mag niet."
'Wie had dit durven dromen?'De ploeg van coach Jean-Paul de Jong leek rijp voor de genadeslag, maar richtte zich toch weer op. N'Toko bracht de ploeg weer op voorsprong en die 4-3 hield Eindhoven wel vast. "En dat geeft toch voldoening", vond aanvoerder Jens van Son.
Eindhoven staat derde in de Jupiler League, op één punt van Roda JC. Roda verloor de topper tegen koploper NEC vrijdag met 1-0. "Wij hadden liever gehad dat Roda had gewonnen", gaf Van Son na afloop toe. "Dan was de top drie bij elkaar gebleven en hadden we kunnen blijven dromen... Maar we staan nu op één punt van de tweede plaats, wie had daarvan durven dromen?"