Peel-activist en 'bezwaarkoning' Deurne krijgt koninklijke onderscheiding

13 december 2014 om 14:33
nl
Een milieu-activist die een lintje krijgt van de koning. Wim van Opbergen uit Deurne gaat sinds vrijdag als Ridder in de Orde van Oranje Nassau door het leven. Van Opbergen heeft zich als actievoerder ontwikkeld tot een top-deskundige op het gebied van vervuiling door de veehouderij.
Geschreven door

Wim van Opbergen is voorzitter van de Werkgroep Behoud de Peel, die 35 jaar geleden werd opgericht. Aanleiding waren voortgaande ontginningen in de Deurnese Peel die ten koste gingen van de natuur in het gebied.
2500 keer bezwaar In die 35 jaar heeft Wim van Opbergen minstens 2500 keer bezwaar aangetekend tegen vergunningen, meestal voor boeren die hun veebedrijf wilden uitbreiden. 500 keer ging hij naar de Raad van State om zijn bezwaren toe te lichten, in 75 procent van de gevallen kreeg hij gelijk.
Teveel voedingsstoffenVolgens Van Opbergen lijdt de natuur in de Peel onder de intensieve veehouderij in de omgeving. "Er zitten te veel voedingsstoffen in de lucht, daardoor wordt alles overwoekerd door bijvoorbeeld gras en bramen, en krijgen zeldzame planten geen kans."
De aanpak van het Rijk om de uitstoot van stikstof door de veehouderij aan te pakken vindt hij onvoldoende. "Het enige dat helpt is minder vee," zegt Van Opbergen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.