Voormalig burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman: Ik had een pesthekel aan een gedeelte van de raad' - Omroep Brabant

Voormalig burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman: Ik had een pesthekel aan een gedeelte van de raad'

13 december 2014 om 16:18
nl
"Op een gegeven moment had ik een pesthekel aan een gedeelte van de raad." Dat vertelde politicus Ruud Vreeman zaterdagmiddag in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. Hij had van PvdA-prominent Annemarie Grewel het advies gekregen bij zijn aantreden als burgemeester in Tilburg om 'van zijn raad te houden'. Dat is mij helaas niet gelukt in Tilburg."
Geschreven door

In TROS Kamerbreed was Ruud Vreeman zaterdagmiddag te gast. Een van gespreksonderwerpen was het aftreden van de burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Vreeman sprak zich hard uit over de gemeenteraad van Maastricht. "Die had een statement kunnen maken door achter hun burgemeester gaan staan."
'Iemand wordt erin genaaid'Als burgemeester van Tilburg kwam Vreeman in opspraak door het MIDI Theater waardoor hij opstapte. Volgens Vreeman is dit niet vergelijkbaar met de situatie van Onno Hoes. "Die actie van PowNews heeft niet met journalistiek te maken. Dit is een luizenstreek, iemand wordt erin genaaid. De gemeenteraad van Maastricht had zich hierover uit moeten spreken."
De huidige waarnemend burgemeester van Groningen vindt de relatie met de gemeenteraad doorslaggevend. "Die gemeenteraad moet zijn rug recht houden. Je moet achter je burgemeester gaan staan, de raad was echter verdeeld."
'Andere omgangsvormen in Tilburg'In het gesprek liet Vreeman zich ontvallen dat de omgangsvormen in de gemeenteraad heel correct zijn. In Tilburg heb ik dat heel anders meegemaakt met lekken en het gebruik van radicale termen. "In Groningen heb je natuurlijk ook kritische debatten maar daar gaan ze anders om met de persoonlijke sfeer."    
Op zijn vijftigste werd Vreeman burgemeester. "Toen kreeg ik advies van PvdA'er Annemarie Grewel die met krassende stem tegen mij zei: 'Je houdt van je raad'. "Dat is mij in Tilburg helaas niet gelukt. Toen had ik op een gegeven moment een pesthekel aan een gedeelte van de raad."
Tweede op PvdA-lijst Eerste Kamer Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen staat op nummer twee van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer. De conceptlijst is woensdag bekendgemaakt. Vreeman was eerder PvdA-voorzitter, Tweede Kamerlid en burgemeester van Zaanstad en Tilburg.
De leden van de Eerste Kamer worden op 26 mei gekozen door de Provinciale Statenleden, die zelf op 18 maart worden gekozen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.